Τρίτη, Οκτωβρίου 26, 2021

Το ΓΕΛ Παραβόλας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+

>

 Το ΓΕΛ Παραβόλας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+

KA2  2020-1-RS01-KA229-065354_3 “Hold Everyone Together” στο οποίο συμμετέχουν 5 χώρες: Ελλάδα, Σερβία, Τουρκία, Ρουμανία, Πολωνία με συντονίστρια χώρα την Σερβία.

Από 17/99/2021 έως και 23/9/2021 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δεύτερη κινητικότητα και η πρώτη δια ζώσης, των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στην πόλη Lezajsk της Πολωνίας. Συμμετείχαν 6 μαθητές και 2 καθηγητές από όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Στόχοι του προγράμματος είναι:

1. η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τον κοινωνικό αποκλεισμό

2. η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων στους τομείς της ομαδικής εργασίας, της πρωτοβουλίας και της ενεργούς  συμμετοχής των μαθητών μας, ως μελλοντικών πολιτών

3. η ενσωμάτωση δεξιοτήτων του 21ου αιώνα με σκοπό τη βελτίωση των κοινωνικών και διαπροσωπικών ικανοτήτων των μαθητών μας, η ανάδειξη διαφορετικών τρόπων σκέψης και μάθησης, η ενθάρρυνση για συνεργασία με τους άλλους μαθητές με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο, η καλλιέργεια καλύτερης κοινωνικής γλώσσας και σύγχρονων ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και βελτίωση της γλωσσομάθειας των μαθητών

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους  μαθητές και εκπαιδευτικούς άλλων χωρών που εμπλέκονται, να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό τους σύστημα και να συμμετέχουν ενεργά στη σχολική τους καθημερινότητα. Για μία εβδομάδα βίωσαν τον τρόπο ζωής τους, ξεναγήθηκαν στον τόπο τους και συνεργάστηκαν προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα οι μαθητές:

παρουσίασαν τη χώρα τους, το σχολείο τους και την πόλη τους 

παρακολούθησαν workshop για τη χρήση web 2.0 εργαλείων και ασφάλεια στο διαδίκτυο

δημιούργησαν χριστουγεννιάτικες κάρτες, οι οποίες θα διατεθούν προς πώληση στην Πολωνία και τα χρήματα θα δοθούν σε οργανισμό που δραστηριοποιείται στην κοινωνική ενσωμάτωση  

περιηγήθηκαν στις πόλεις Lezajsk, Rzeszow, Krakow

επισκέφθηκαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς - Μπιρκενάου

παρακολούθησαν μαθήματα του σχολείου υποδοχής

παρακολούθησαν workshop από τους Σέρβους συμμαθητές τους σχετικά με στερεότυπα και διακρίσεις

επισκέφτηκαν οργανισμό για την κοινωνική ενσωμάτωση

      Επιπλέον, διεξήχθη ο  διαγωνισμός για την επιλογή του επίσημου λογότυπο του   

      προγράμματος, το οποίο κερδήθηκε από την Ελληνική συμμετοχή. 

  Η έννοια της συνεργασίας μεταξύ των σχολείων παγκοσμίως υποστηρίζει την επικοινωνία και την επαφή με νέες διαφορετικές κουλτούρες.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο προγράμματα ανταλλαγής Erasmus+ αποκόμισαν σημαντικά οφέλη. H συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα, επέτρεψε το άνοιγμά του προς την Ευρώπη και τον κόσμο. Έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, να ανακαλύψουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν και κυρίως να έρθουν σε επαφή με άλλα πολιτισμικά περιβάλλοντα, αποκτώντας περισσότερες γνώσεις για άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς, ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο στην ευρωπαϊκή διάσταση και να ξεπεράσουν τα φυσικά όρια μιας συμβατικής αίθουσας διδασκαλίας.

Το διετές πρόγραμμα θα συνεχιστεί με τις προγραμματισμένες δραστηριότητες ενδοσχολικά, αλλά και με την αναμενόμενη κινητικότητα όλων των συμμετεχόντων χωρών στη Σερβία το Μάρτιο 2022. Το Μάιο 2022 θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε όλες τις αντιπροσωπίες για μια εβδομάδα στην περιοχή μας (Αγρίνιο) και στο σχολείο μας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!