Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 03, 2021

Ξεκίνησε το επετειακό Διεθνές Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού στο Αγρίνιο (φωτο-βιντεο)

>

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί το Επετειακό Διεθνές Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού που διοργανώνει η Αρχαιολογική - Ιστορική - Λαογραφική Εταιρεία Θεστιέων

υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2021  με θέμα: «Η Τριχωνία και Αιτωλία άπασα στα πλαίσια της Δυτικής Ρούμελης στον Αγώνα της παλιγγενεσίας του Έθνους μας»

Οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται στο συνεδριακό χώρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγρίνιο και η είσοδος επιτρέπεται μόνο  με βεβαίωση  εμβολιασμού ή βεβαίωση  νόσησης τελευταίου εξαμήνου ,σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσέλευση των πολιτών είναι μεγάλη ,όμως δεν τους επετράπη η είσοδος καθώς είτε δεν είχαν είχαν  βεβαίωση εμβολιασμού ,ή βεβαίωση νόσησης.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Βασίλης Φουντούλης ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο σκοπό και τη σημασία του συνεδρίου καλωσόρισε τους συνέδρους και όσους παραβρέθηκαν.

Αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην υλοποίηση του Συνεδρίου : «Για να φανεί ποιο είναι το μερτικό μας από κείνη τη δόξα, μα και ποιο κόστος σε ζωές  καταβάλαμε εμείς εδώ, στο δικό μας τόπο, την Τριχωνία και την ευρύτερη Αιτωλία. Τοιουτοτρόπως, θα αναδειχθούν κυρίως άγνωστα και θαμμένα, από την αχλύ της ιστορικής λήθης, ονόματα αγωνιστών, ανθρώπων του τόπου μας, οι οποίοι συνέβαλαν στην πραγμάτωση κορυφαίων συμβάντων πανελληνίως και θυσιάστηκαν στον Αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδας, μια αποκατάσταση για την ανεκτίμητη προσφορά τους. Έτσι, για μην ξεθωριάζει η ιστορία μας και να μένει η Ελλάδα στο εδώθε φωτεινό της μέρος».

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Με ξεχωριστή χαρά και τιμή σας καλωσορίζω στο Αγρίνιο. Στην επίσημη έναρξη ενός σπουδαίου επιστημονικού συνεδρίου,  υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου, το οποίο  φιλοδοξεί να αναδείξει το ρόλο που διαδραμάτισε η περιοχή μας  στην Ελληνική Επανάσταση. Αλλά και με έναν  ακόμη σημαντικό στόχο. Να  φέρει  τα παιδιά μας κοντά στην δική μας ιστορία. Να συστήσει τους  πραγματικούς  πρωταγωνιστές. Να ιχνηλατήσει τα ιστορικά τοπόσημα. Να φωτίσει τις στιγμές που συνδέθηκαν με τον ξεσηκωμό του Γένους.  Με  βαθιές ευχαριστίες στον ακούραστο πρόεδρο της Αρχαιολογικής – Ιστορικής – Λαογραφικής Εταιρείας Θεστιέων κ. Βασίλη Φουντούλη,  καθώς και τα μέλη του ΔΣ,   εύχομαι οι εργασίες του Συνεδρίου να στεφθούν με  επιτυχία και να ενισχύσουν την κοινή μας προσπάθεια για καλύτερη κατανόηση της ιστορίας και αποτελεσματικότερη  ανάδειξη και αξιοποίηση της κληρονομιάς μιας”.

του Δημάρχου Θέρμου Σπύρου Κωνσταντάρα ,

της προϊσταμένης Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτ/νιας και Λευκάδας Ολυμπίας Βικάτου,

της αντιδημάρχου Αγρινίου Μαρίας Παπαγεωργίου,

του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θέρμου Νικόλαου Κωστακόπουλου

του πρόεδρου του επιμελητηρίου Αιτ/νιας Παναγιώτη Τσιχριτζή ,

του προέδρου της επιστημονικής επιτροπής dr Απόστολου Βετσόπουλου,

του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής Γιώργου Σαγώνα ,

ενώ τους χαιρετισμούς έκλεισε η πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Ι.Π Μεσολογγίου Ρόζα-Ροδάνθη Φλώρου.

Λίγο μετά τις 10:00 ξεκίνησε η πρώτη θεματική ενότητα που περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις επιστημονικές συνεδρίες.

Στο χώρο βρέθηκαν μέλη της Ακτίνας Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αγρινίου που πρόσφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!