Παρασκευή, Ιανουαρίου 29, 2021

Καινούργιο :Τα καθαρισμένα ρέματα απέτρεψαν καταστροφές σαν του 2017

>

 Φούσκωσαν άλλα άντεξαν τα ρέματα του Καινουργίου και διοχέτευσαν...

τους τεράστιους όγκους υδάτων στην Τριχωνίδα αποτρέποντας έτσι καταστροφές σε υποδομές ,περιουσίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις,μετά την ισχυρή νεροποντή που έπληξε την Αιτωλοακαρνανία την Τρίτη 26 Ιανουαρίου.

Τα ρέματα που καθαρίστηκαν μετά από πολλά χρόνια ,πριν λίγους μήνες ,έσωσαν την "παρτίδα" και απέτρεψαν σοβαρές καταστροφές όπως αυτές του 2017.

 

Συνολικά μετά από επιμονή της Κοινότητας Καινουργίου η οποία από την πρώτη στιγμή άκουσε τις εκκλήσεις των κατοίκων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθαρίστηκε ο "Περιβολάρης",ο "Βλόχός"(το ρέμα που περνάει από το κέντρο του χωριού) το Λιγόρεμα και μικρότερα ρέματα της περιοχής.

 

Όμως όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Καινουργίου Βασίλης Καραγκούνης χρειάζεται προσοχή και από τους πολίτες οι οποίοι πρέπει να διατηρούν τα ρέματα καθαρά από κλαδιά,φερτά υλικά(σκουπίδια ,μπάζα κλπ) και αντικείμενα που εμποδίζουν την ροή των υδάτων,όπως έγινε με το ρέμα στην "Πίνα" (στις στροφές ) το οποίο ξεχείλισε και πλημμύρισε την ώρα της πολύ ισχυρής βροχόπτωσης την Ε.Ο Αγρινίου Θέρμου και παρακείμενες εκτάσεις.

Κατά τον έλεγχο από συνεργείο του Δήμου Αγρινίου διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα το δημιούργησαν κομμένα κλαδιά και κομμένα καλάμια τα οποία εντοπίστηκαν εντός του ρέματος και είχαν δημιουργήσει τεχνητό φράγμα.

Όταν ο ρυθμός της βροχόπτωσης μειώθηκε μηχάνημα έργου μισθωμένο από τον Δήμο Αγρινίου αρχικά παρέκαμψε με διάνοιξη την ροή των υδάτων και στη συνέχεια απομάκρυνε τα κλαδιά επιτρέποντας την ελεύθερη ροή των υδάτων.

Όπως επισημαίνει το ρέμα "Πίνα"(νότια του δρόμου προς)Παναιτώλιο και το ρέμα "Αραπάκη"(κάτω από την οδό Μπότσαρη) είναι τα δύο ρέματα που δεν έχουν καθαριστεί ακόμη(και είναι χρόνιο αίτημα των δημοτών) ,όμως ήδη έχει γίνει αυτοψία από τον αρμόδιο εργολάβο και οι καθαρισμοί έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο διάστημα ,όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Επίσης ο κ.Καραγκούνης ενημερώνει ότι μηχανήματα έργου προχωρούν σε παρεμβάσεις και διανοίξεις αγροτικών δρόμων στην θέση "Λαγκάδα" και στο Βλοχό.

Ο πρόεδρος κάνει έκκληση στους Δημότες να είναι προσεκτικοί ,όταν εντοπίζουν κάποιο πρόβλημα σε ρέμα να ενημερώνουν την κοινότητα και φυσικά σε καμία περίπτωση όταν καθαρίζουν λιοστάσια και αγροτικές εκτάσεις να μην πετάνε τα υπολείμματα σε ρέματα και αυλάκια.

Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία φαινόμενα είναι εδώ και πρέπει όλοι να επιδείξουμε προσοχή και σεβασμό στη φύση.

2 σχόλια:

  1. Φιλότιμη η προσπάθεια του κ. Καραγκούνη όμως μη ξεχνάμε ότι οι τεχνικές υπηρεσίες γνωρίζουν εδώ και χρόνια τους επώνυμους παραβάτες στο Λιγορεμα,ποιοι ήταν οι συνεργάτες τους που έφτιαχναν τα σωληνωτα για να χουν πρόσβαση στα χωράφια τους. Έχει αρκετή δουλειά ο εισαγγελέας για τον κ@προ του Αυγεια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Λιγορεμα δε καθαριστηκε στο σύνολο του πάρα μόνο μέχρι την ένωση του με το Τζανορεμμα και κάτω προς το χωριο. Το υπόλοιπο ποτέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!