Πέμπτη, Μαρτίου 05, 2020

Δωρεάν σεμινάριο Μελισσοκομίας στο Αγρίνιο

>
Ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου μετά τη δημιουργία φάρμας και τυροκομείου στο κτήμα Ταξιαρχών στο Ψηλογέφυρο Αγρινίου...
και τη λειτουργία του πρατηρίου της φάρμας στο κέντρο του Αγρινίου (Αναστασιάδη 5), σε συνέχεια από τα σεμινάρια ελαιοκομίας και τυροκομίας διοργανώνει το τρίτο δωρεάν σεμινάριο για την εκπαίδευση ανέργων, νέων αγροτών και όποιων άλλων επιθυμούν να ασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα.
Ο τρίτος κύκλος των σεμιναρίων θα είναι πάνω στην μελισσοκομία και θα αφορά νέους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν για πρώτη φορά με το αντικείμενο, αρχάριους μελισσοκόμους, αλλά και έμπειρους που διαθέτουν οργανωμένο μελισσοκομείο.
Τα θέματα στο σεμινάριο μελισσοκομίας θα αναπτύξει ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος του εργαστηρίου Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, Πασχάλης Χαριζάνης. Έχει διδάξει μελισσοκομία στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, της Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλίας και από το 1995 ως σήμερα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βοήθησε στη δημιουργία της φάρμας της Ορθοδόξου Ιεραποστολής στο Κονγκό και την τεράστια γνώση και πείρα του θα μας προσφέρει και στο Αγρίνιο.

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ
Θεωρία
1. Η μελισσοκομία στην Ελλάδα και οι προοπτικές (πολύ βασικά)
2. Προληπτικά μέτρα για αλλεργίες
3. Οδηγίες για αρχάριους
4. Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε μελίσσια
5. Μερικοί βασικοί μελισσοκομικοί χειρισμοί για αρχάριους
6. Η διατροφή, συμπεριφορά και σμηνουργία των μελισσών
7. Πως επιλέγουμε τη σωστή θέση του μελισσοκομείου
8. Τα κυριότερα μελισσοκομικά φυτά της Ελλάδος
9. Απλοί τρόποι παραγωγής βασιλισσών και βασιλικού πολτού
(γιατί είναι σημαντική η καλή βασίλισσα μέσα σε μία κυψέλη)
10. Τα προϊόντα της κυψέλης (Μέλι, Κερί, Γύρη, Βασιλικός πολτός, Πρόπολη, Δηλητήριο)
11. Οργάνωση και λειτουργία μελισσοκομικής μονάδας και δημιουργία ομάδας παραγωγών
12. Ασθένειες μελισσιών και τρόπος αντιμετώπισής τους

Πρακτική
Α. Ο βασικός εξοπλισμός του μελισσοκόμου
Β. Η εξοικίωση με τις μέλισσες (πρακτική στο μελισσοκομείο)
Γ. Προετοιμασία της καινούργιας κυψέλης για να δεχθεί το σμήνος
(σιρμάτωμα πλαισίων, βάψιμο κυψελών κλπ)
Δ. Παρασκευή μελισσοτροφής (σιρόπι, Ζαχαροζύμαρο & Υποκατάστατο γύρης και τροφοδότηση μελισσιών)
Ε. Ανάπτυξη μελισσιού
ΣΤ. Βασιλοτροφία

Η μελισσοκομία, είναι μια ενασχόληση που ενθουσιάζει όλο και περισσότερους φίλους της φύσης, αλλά στην Αιτωλοακαρνανία έχει, μέχρι στιγμής, την τύχη των υπολοίπων αγροτικών και κτηνοτροφικών ενασχολήσεων. Πρόσφατα, διαλύθηκε ο μελισσοκομικός συνεταιρισμός και χάθηκε από το Αγρίνιο το κέντρο μελισσοκομίας. Οι μελισσοκόμοι αγωνίζονται μόνοι τους για να ορθοποδήσουν.
Με το σεμινάριο ενθαρρύνουμε την ενασχόληση με τα προϊόντα κυψέλης, την δημιουργία οικοτεχνικών παραγωγικών μονάδων από τους ίδιους τους μελισσοκόμους και την δημιουργία ομάδας παραγωγών που να παράγουν αγνό μέλι. Η Αιτωλοακαρνανία προσφέρεται για πολλών ειδών τρύγους. Μπορεί να παραχθεί μέλι άνθεων και κωνοφόρων δέντρων (πορτοκαλιά, ασφάκα, ρίκι, αγριοθύμαρο, λυγιά, καστανιά, κουμαριά, παλιούρι, έλατο και βελανιδιά).
Τα σεμινάρια μελισσοκομίας θα λάβουν χώρα από τη Δευτέρα 9/3/2020 έως και την Τετάρτη 11/3/2020. Η θεωρία θα παραδοθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Ευαγγελιστρίας Αγρινίου (τηλ. 26410-55730), ενώ η πρακτική εξάσκηση στο ΚΤΗΜΑ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ στο Ψηλογέφυρο Αγρινίου, με τα μελίσσια του Ναού.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων τυροκομίας έχει ως εξής:

Δευτέρα 9 Μαρτίου ώρα 17.30 έως 21.00 ΘΕΩΡΙΑ
Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στην Ευαγγελίστρια Αγρινίου, απέναντι από πρώτο Δημοτικό

Τρίτη 10 Μαρτίου μεσημέρι Πρακτικές ενότητες μελισσοκομίας
(η ώρα θα ανακοινωθεί στο σεμινάριο μετά από συνεννόηση με τους συμμετέχοντες)

Τρίτη 10 Μαρτίου ώρα 17.30 έως 21.00 ΘΕΩΡΙΑ
Πνευματικό Κέντρο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στην Ευαγγελίστρια Αγρινίου, απέναντι από πρώτο Δημοτικό

Τετάρτη 11 Μαρτίου πρωί Πρακτικές ενότητες μελισσοκομίας
(η ώρα θα ανακοινωθεί στο σεμινάριο)

Μετά το πέρας των σεμιναρίων, θα χορηγηθεί στους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης, που θα υπογράφει ο καθηγητής κ. Χαριζάνης, βοηθητικό υλικό έντυπο και εποπτικό.

Οι ενδιαφερόμενοι για τα σεμινάρια μελισσοκομίας μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή με αίτηση που υπάρχει και στο πρατήριο της Φάρμας των Ταξιαρχών, στην οδό Αναστασιάδη 5 στο Αγρίνιο (στο κέντρο του Αγρινίου, τηλ. 26410-54412) και που θα υποβάλλεται συμπληρωμένη από τους ενδιαφερόμενους από την Πέμπτη, 5/3/2020 έως και τη Δευτέρα 9/3/2020 το πρωί, (κατά τις εξής ώρες: από 08:00 έως 14:00 και από 17:30 έως 21:00).

Σημειώνεται τέλος ότι η συμμετοχή ενός ενδιαφερόμενου στα σεμινάρια ενός κλάδου δεν αποκλείει τη συμμετοχή του σε όλα τα υπόλοιπα σεμινάρια, αφού κάποιος που ενδιαφέρεται, θα μπορεί να παρακολουθήσει όλα τα δωρεάν σεμινάρια που θα διοργανώσει ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Αγρινίου. Ελπίζουμε η συμμετοχή στα σεμινάρια μελισσοκομίας να είναι υψηλή, ώστε οι γνώσεις που οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν, να τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν το θησαυρό της Ελληνικής Γης, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των αδελφών μας και ειδικά των νέων του τόπου μας, αλλά και του ίδιου του τόπου μας και εν γένει της πατρίδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!