Σάββατο, Νοεμβρίου 30, 2019

Καινούργιο :Κληροδότημα Μούτσιου,ένα "παγωμένο" έργο

>
Ημερομηνία 1ης δημοσίευσης 19-10-2013...
6 χρόνια μετά άλλαξαν μόνο πρόσωπα και το κληροδότημα παραμένει στον "πάγο"...
Χρόνια γίνονται προσπάθειες από τους τοπικούς φορείς να αποπερατωθεί το κληροδότημα του αειμνήστου Κωνσταντίνου Μούτσιου στο Καινούριο του Δήμου Αγρινίου, χωρίς αποτέλεσμα. Ενδιαφέρον δείχνει ο δήμος Αγρινίου για αποπεράτωσή του, μέσω προγράμματος

Αγώνα δρόμου κάνουν φορείς της τοπικής κοινότητας του Καινουρίου του δήμου Αγρινίου για να φέρουν εις πέρας την επιθυμία του αειμνήστου Κων/νου Μούτσιου, ο οποίος άφησε ως κληροδότημα, στο Καινούριο και τους κατοίκους του, χρήματα για την κατασκευή ενός κτηρίου το οποίο, σύμφωνα με την επιθυμία του θανόντα, θα αποτελούσε πολιτιστική όαση της περιοχής και χώρος φιλοξενίας ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Το χρηματικό ποσό που διέθεσε ο Κων/νος Μούτσιος δαπανήθηκε για την ανέγερση του διώροφου κτηρίου, 1000 και πλέον τ.μ. και πλέον αναζητούνται τρόποι αποπεράτωσης του κτηρίου.

Ο μόνος ενδιαφερόμενος, σύμφωνα με τον (τότε)πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Καινουρίου κ. Παναγιώτη Μυζήθρα, αλλά και με τον πρόεδρο του συλλόγου «Αγ. Νικόλαος», σύλλογος που διαχειρίζεται το κληροδότημα και πρωτοστατεί στις ενέργειες για την διάσωσή του, κ. Θεόδωρο Δάρλα, είναι ο δήμος Αγρινίου, ο οποίος επιχειρεί να εντάξει το ημιτελές κτήριο σε κάποιο πρόγραμμα (ΕΣΠΑ).

Κατά το παρελθόν όμως είχαν γίνει ουκ ολίγες προσπάθειες ώστε το κτήριο να αποπερατωθεί και να παραδοθεί στους πολίτες της περιοχής, οι οποίες ήταν εν τέλει ατελέσφορες.

Οι υπεύθυνοι του συλλόγου «Αγ. Νικόλαος» συγκεκριμένα είχαν αποτανθεί στον πρώην δήμο Θεστιέων, το υπουργείο Παιδείας επίσης είχε εμπλακεί για την μετατροπή του κληροδοτήματος σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, ενώ ο σύλλογος είχε ακόμη αποτανθεί στην τότε νομαρχία, η οποία έδειξε ενδιαφέρον, χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθ’ ότι καταργήθηκε και τα καθήκοντά της μεταφέρθηκε στην περιφέρεια.

Στην παρούσα φάση, η βούληση εντοπίζεται από τον δήμο Αγρινίου και τους φορείς της περιοχής και αναζητείται ο τρόπος ένταξης του κληροδοτήματος σε κάποιο πρόγραμμα, ώστε να μπορέσει να διαμορφωθεί το κτήριο είτε για πολιτιστικές δράσεις, είτε για χρήση προς όφελος της τρίτης ηλικίας, χωρίς η μία χρήση να αποκλείει την άλλη.

Στις όποιες προσπάθειες όμως έχουν γίνει, εμπόδιο έχει σταθεί η γραφειοκρατία της κεντρικής υπηρεσίας κληροδοτημάτων, όπως μας ανέφερε ο κ. Δάρλας, ο οποίος ασχολείται με την υπόθεση του κληροδοτήματος και είναι εκ των πρωταγωνιστών στις προσπάθειες αποπεράτωσης του κτηρίου.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καινουρίου κ. Παναγιώτης Μυζήθρας δήλωσε: «Το κληροδότημα είναι ότι πιο σημαντικό για το Καινούριο. Θέλουμε να υπάρχει σχετικά με τα πολιτιστικά δρώμενα. Περιμένουμε να το δούμε έτοιμο, ώστε να δοθεί στους πολίτες της περιοχής. Θέλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Ο πρόεδρος του συλλόγου «Αγ. Νικόλαος» κ. Θεόδωρος Δάρλας δήλωσε: «Το κληροδότημα αυτό είναι ένα κτήριο μοναδικό στην περιφέρεια και προσφέρεται για ποικίλες δραστηριότητες. Είναι απαραίτητο να γίνει, έγιναν προσπάθειες αλλά φρένο μας βάζει η υπηρεσία των κληροδοτημάτων. Πολλά κληροδοτήματα κολλάνε στην γραφειοκρατία. Ευελπιστούμε το καλύτερο για τον τόπο μας και το κτήριο».

Το κτήριο θα αποτελέσει και χώρο στέγασης των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, οι οποίοι αναγκάζονται και δαπανούν χρήματα για την ενοικίαση ακατάλληλων αιθουσών για τις δραστηριότητές τους. 

Ο δήμος πρέπει να εστιάσει με ενδιαφέρον όταν προκηρυχθεί κάποιο πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ που θα αφορά τον πολιτισμό γιατί ο χώρος αυτός θα αποτελέσει «πνεύμονα» πνευματικής καλλιέργειας και πολιτισμού για την περιοχή.

Θα είναι ένα έργο για το οποίο έχουν γίνει χρόνια προσπάθειες για την υλοποίησή του και παράλληλα το αναμένουν με επιμονή οι κάτοικοι της περιοχής.

Η παρατριχώνια περιοχή μέχρι να υλοποιηθεί το έργο αυτό είναι σαφώς πιο «φτωχή» και η υλοποίησή του θα είναι άλμα στον πολιτισμό και την ανάπτυξη.

δημοσιεύθηκε στο :www.sinidisi.gr στις 19 Οκτωβρίου 2013.

7 σχόλια:

  1. Επειδή φαίνεται να υπάρχει διάθεση για λύση και αξιοποίηση από τις εμπλεκόμενς πλευρές ΑΝ πραγματικά αυτή η θέληση είναι αληθινή ,το θέμα να το αναλάβουν νομικοί του Δήμου Αγρινίου ,Περιφέρειας κλπ και του Συλλόγου που έχει την διαχείριση (αλήθεια υφίσταται ο σύλλογος αυτός ακόμη) και να δωθούν κατευθύνσεις για την οριστική αποφυγή του σκοπέλου της γραφειοκρατίας και το έργο να γίνει αυτό το οποίο επιθυμούσε ο Κώστας Μούτσιος. Διαφορετικά στο τέλος θα καταστραφεί από τις φθορές και την έλθεση στα καιρικά φαινόμενα .Άμεσα συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου .των φορέων,του δημάρχου και συλλόγων του χωριού που τους αφορά άμεσα ώστε να μπει το πρώτο λιθαράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο τύπος έγραψε το 2010

    Αξιοποιείται το κληροδότημα Κων/νου Μούτσου

    Τη σύμβαση μακροχρόνιας εκμίσθωσης του ακινήτου κληροδοτήματος «Κων/νος Μούτσος» στο Καινούργιο του δήμου Θεστιαίων, ενέκρινε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση (8 Μαρτίου 2010), η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας.

    Πρόκειται για ένα ημιτελές κτίριο 1080 τ.μ., το οποίο περιβάλλεται από οικόπεδο 520 τ.μ. και απαρτίζεται από τρία ισομεγέθη μέρη (υπόγειο, ισόγειο και 1ο όροφο), 360 τ.μ. το κάθε ένα.

    Το κτίριο το διαχειρίζεται ως κληροδότημα ο Χριστιανικός – Φιλανθρωπικός Σύλλογος « Άγιος Νικόλαος» και σύμφωνα με τη βούληση της διαθήκης του Κ. Μούτσου αλλά και των μελών του συλλόγου, θα χρησιμοποιηθεί μετά την αποπεράτωση του και για 55 χρόνια με συμβολικό ενοίκιο, για πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, μορφωτικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς.

    Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας μετά την υπογραφή της σύμβασης, θα αναλάβει πρωτοβουλίες ένταξης και επιχορήγησης της αποκατάστασης του κτιρίου μέσω ειδικών περιφερειακών - τομεακών προγραμμάτων, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν η περιοχή και της ευρύτερης Τριχωνίδας, να αποκτήσει ένα πνευματικό κέντρο υπερτοπικής εμβέλειας, ικανό να φιλοξενήσει συνέδρια, συμπόσια και εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα.

    11-3-2010

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η λύση είναι μία ,όπως έκανε ο κ.Μοσχολιός με την περιουσία Παπαστράτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα θελα να μαθω αυτοί που αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τα χρήματα τι είχαν στο μυαλό τους να κατασκευάσουν κ που δαπανήθηκαν κ πόσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτοί που διαχειρίστηκαν τα χρήματα μπορούν να μας πουν πόσο κόστισε και τι είχαν στο μυαλό τους ότι θέλουν να κατασκευάσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ως γνωστόν σε τέτοιες περιπτώσεις 'χανονται' τα ανάλογα παραστατικά λόγω των εμπλεκομένων φορέων. Κάποιοι προφανώς 'λαδωσαν' για τα καλά τη φαμίλια τους, στο όνομα του μακαρίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα ήταν πραγματικά υπέροχο να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτό το κτίριο που χρόνια τώρα είναι ριγμένο στον πάγο! Ας ξεκινήσουν λοιπόν άμεσα οι εργασίες! Στόχος μας πρέπει να γίνει η τελειοποίηση του! Εύχομαι να γίνει ένα αριστούργημα για να πορεύονται και οι επόμενες γενιές μαζί του! Χρέος όλων μας να βοηθήσουμε με όποια βοήθεια μπορεί ο καθένας και μην σχολιάζουμε το καθετί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!