Σάββατο, Μαΐου 25, 2019

Για την επομένη των εκλογών στην Κοινότητα Καινουργίου

>
Αποτέλεσμα εικόνας για kainourgiopress κοινότηταΛίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις τετραπλές εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 και με δεδομένο ότι ολοκληρώθηκε χθες η προεκλογική περίοδος και την γνωστοποίηση όλων των υποψηφίων που απαρτίζουν ...
τα ψηφοδέλτια, η στήλη αναλύει σενάρια για την επομένη μέρα των εκλογών στην Κοινότητα Καινουργίου.

5 συνδυασμοί ,42 υποψήφιοι-ες σύμβουλοι, 7 έδρες 

Συνολικά 42 υποψήφιοι και υποψήφιες διεκδικούν την ψήφο των Καινουργιωτών ,μέσω των 5 συνδυασμών που συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Κάποια ψηφοδέλτια συμπληρώθηκαν τις τελευταίες ώρες πριν την λήξη της προθεσμίας, αλλάζοντας τα δεδομένα και τις ισορροπίες για την κατανομή των εδρών.

7 συνολικά έδρες διεκδικούν οι 5 συνδυασμοί με πιθανό (και το)σενάριο όλοι οι συνδυασμοί να εκλέξουν σύμβουλο  στο νέο Τοπικό Συμβούλιο και στην συνέχεια να αποφασίσουν ποιον θα στηρίξουν για πρόεδρο της Κοινότητας Καινουργίου.
Δεν προβλέπεται  επαναληπτική (2η) εκλογική διαδικασία.

Εκλογή προέδρου 

Ο πρόεδρος πρέπει να λάβει 4 ψήφους ,ενώ την προεδρεία διεκδικούν μόνο οι πρώτοι σε σταυρούς σύμβουλοι των δύο συνδυασμών που συγκέντρωσαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

Εκτός αν ο πρώτος συνδυασμός πλειοψηφήσει με ποσοστό μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50% + 1 ψήφος),οπότε  ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος Σύμβουλός του, αναδεικνύεται Πρόεδρος Συμβουλίου.


Ο σχετικός νόμος:

" Πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων εκλέγεται, με ψηφοφορία από το σύνολο των μελών του οικείου συμβουλίου και για το σύνολο της δημοτικής περιόδου, ο σύμβουλος ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής  συνδυασμούς, που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του."

Πιθανές συνεργασίες 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω ήδη έχουν αρχίσει συζητήσεις μεταξύ υποψηφίων συμβούλων  των συνδυασμών για πιθανές συνεργασίες μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων.

Τα πρόσωπα καθορίζουν την συνέχεια

Όμως σε κατ'ιδίαν συζητήσεις κάποιοι-ες υποψήφιοι σύμβουλοι αποκλείουν την συνεργασία με ετέρους διεκδικητές (αν εκλεγούν) και μάλιστα ανάλογα την σύνθεση του συμβουλίου που θα προκύψει σκέφτονται την άμεση παραίτηση ,αφού δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να στηρίξουν ή να συνεργαστούν με  ανθρώπους με τους οποίους διαφωνούν κάθετα(όλοι γνωρίζονται με όλους).

Είναι όμως και υποψήφιοι σύμβουλοι που αν εκλεγούν σκέφτονται να συνεργαστούν με τους υπόλοιπους εκλεγμένους συμβούλους (και εδώ εξαρτάται ποιοι θα είναι σύμβουλοι )για να υπάρχει στο συμβούλιο και εκπροσώπηση όλων αυτών που τους τίμησαν με την ψήφο τους.

Πρόεδρος με κλήρωση

Ο νόμος προβλέπει και αυτή την διαδικασία αν στις προβλεπόμενες ψηφοφορίες δεν βγει "λευκός καπνός".

Διενέργεια σχετικής ψηφοφορία του οικείου συμβουλίου 

Η σχετική ψηφοφορία ορίστηκε ότι παγίως θα διεξάγεται την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου. Εισήχθη εξαίρεση, όμως, ειδικά για το 2019, οπότε “διενεργείται κατά το μήνα Σεπτέμβριο” (περ.δ’ παρ.4 αρ.9 Καλλικράτη, όπως αντικαταστάθηκε από το αρ.6 Κλεισθένη και αντικαταστάθηκε ξανά από το αρ.50 ν.4604/2019).

Σε λιγότερο από 24 ώρες οι Δημότες του Καινουργίου (αλλά και των όλων των Κοινοτήτων)πρέπει να αποφασίσουν σε ποιους θα δώσουν στήριξη και εντολή να αναλάβουν τις τύχες του χωριού τους, λαμβάνοντας υπόψιν το καλό του χωριού και σκεπτόμενοι τους λόγους για τους οποίους θα "σταυρώσουν" τους υποψηφίους της αρεσκείας τους.

                             
ARKAS -The Original Page σκίτσο για το Πρώτο Θέμα 


Ε.Κ.Ρ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!