Σάββατο, Μαρτίου 16, 2019

Ο Βλοχός Καρδίτσας, Ακρόπολη, που μοιάζει με τον Βλοχό Θεστιέων

>
Ο Βλοχός (Τοπική Κοινότητα Βλοχού - Δημοτική Ενότητα ΠΑΛΑΜΑ), ανήκει στον δήμο..
ΠΑΛΑΜΑ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “ο Βλοχός”. Έδρα του δήμου είναι ο Παλαμάς και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλίας.


Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Βλοχός ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Βλοχού, του πρώην Δήμου ΠΑΛΑΜΑ του Νομού ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ.


Ο Βλοχός έχει υψόμετρο 73 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,5155157213 και γεωγραφικό μήκος 22,0903745865.


πηγή :https://karditsas.blogspot.com/

Πόλη 2.500 χρόνων τεκμηρίωσαν οι αρχαιολογικές έρευνες στη δυτική θεσσαλική πεδιάδα. Κατά τη διάρκεια της έρευνας- αποτύπωσης και καταγραφής που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2016 στην κορυφή και τις άμεσες παρυφές του λόφου «Στρογγυλοβούνι» στον Βλοχό του Δήμου Παλαμά στην ΠΕ Καρδίτσας, αναγνωρίστηκαν πύργοι, τείχη και πύλες της πόλης στην κορυφή και στις πλαγιές του λόφου.

Ο αρχαιολογικός χώρος Βλοχού έχει βέβαια μακρά ιστορία στην έρευνα καθώς είναι γνωστός ήδη από το 19ο αιώνα. Η πρώτη αναφορά στο χώρο έγινε από τον W. Leake (Travelers in Northern Greece, vol. IV, 1835). Ακολούθησε ο J. L. Ussing (Rejsebilleder fra Syden, 1847), οι παρατηρήσεις του οποίου αποτελούσαν τη βασική πηγή πληροφοριών για τουλάχιστον 150 χρόνια. Στην συνέχεια ο Léon Heuzey (Excursion dans la Thessalie turque en 1858, 1927) επισκέφτηκε το χώρο το 1850, ενώ ο Friedrich Stählin (Das hellenische Thessalien (1924) προχώρησε σε ταύτιση της θέσης με την αρχαία πόλη Πειρασία. Το 1960 έγιναν οι πρώτες ανασκαφές τάφων στο νεκροταφείο και το 1964 κηρύχθηκε η θέση αρχαιολογικός χώρος (με την Υπουργική Απόφαση 1154/4.3.1964/ΦΕΚ91/Β’/19.3.1964), ενώ έχει καταρτισθεί πρόταση επικαιροποίησης της κήρυξης και οριοθέτησής του. Επιπλέον, σωστικές ανασκαφές στο Βλοχό διεξήχθησαν πρόσφατα από τις αρμόδιες Εφορείες (πρώην ΙΓ’ ΕΠΚΑ (Βόλος) και πρώην ΛΔ’ ΕΠΚΑ (Καρδίτσα). Το 2014  η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας ξεκίνησε νέες έρευνες στη θέση.

Πρόκειται για μία ακρόπολη με ισχυρά τείχη εξαιρετικής διατήρησης που αναπτύσσονται τόσο στην κορυφογραμμή του λόφου όσο και στις κλιτύες του. Τα τείχη στον πεδινό χώρο δεν είναι ορατά επιφανειακά, ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε κατά τη γεωφυσική διασκόπηση, διατηρούνται αμέσως κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Στην κορυφή εντοπίζονται επίσης κατάλοιπα αρχιτεκτονικών κατασκευών, που αφορούν σε ένα κτιστό περίβολο ασαφούς προς το παρόν χρήσης, καθώς και σε θεμελιώσεις κτηρίων. Ο πολεοδομικός ιστός της αρχαίας πόλης εκτείνεται κατά κύριο λόγο στην πεδινή περιοχή, στη θέση «Πάτωμα», καθώς στο χώρο διατηρούνται ορατά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα. Τέλος, οι παλιότερες σωστικές ανασκαφές στο χώρο από τις τότε αρμόδιες Εφορείες έχουν αποκαλύψει κατάλοιπα οικιών αλλά και τμήματα από την οχύρωση (αδημοσίευτο υλικό).

πληροφορίες :https://www.themata-archaiologias.gr

1 σχόλιο:

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!