Τρίτη, Ιανουαρίου 29, 2019

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Μια Περιφέρεια χωρίς ταυτότητα

>
Του Αργύρη Γ.Νταλιάνη*

Ουραγός η ΠΔΕ μεταξύ των αντίστοιχων ΟΤΑ πανευρωπαικά, αφού πλέον και επίσημα κατατάσσεται στη τελευταία δεκάδα των Περιφερειων, εμφανίζοντας χαμηλούς...
και αρνητικούς οικονομικούς δείκτες, όπως μειούμενοι ρυθμοί ανάπτυξης, μακροχρόνια ανεργία (δομική και κυκλική), έλλειψη υποδομών καθώς βασικές ελλείψεις σε τομείς όπως η Υγεία, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η αρνητική αυτή πρωτιά της ΠΔΕ, έρχεται σε μία χρονική συγκυρία διαρκούς και παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης σε εθνικό επίπεδο. Παρόλα αυτά , αν κάποιος υπεισέλθει σε βαθύτερη ανάλυση της Τοπικής Οικονομίας των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων (Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας), θα διαπιστώσει μεγάλες ανισοκατανομές και περιφερειακές ανισότητες μεταξύ αυτών.



Δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί και η τελευταία θλιβερή στατιστική πρωτιά της ΠΔΕ όπου έχει τα ηνία ως suicide hotspot σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για τη πρόληψη της Αυτοκτονίας κατατάσσοντάς την στις πρώτες περιοχές με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας από αυτοκτονίες.

Είναι δεδομένο πως η υφιστάμενη Περιφερειακή Αρχή φέρει μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή δυσμενή κατάσταση, καθώς έχει εφησυχάσθει μόνο στον διαχειριστικό της χαρακτήρα, χωρίς να δύναται να επιδείξει στοιχεία δημιουργικής πρωτοβουλίας, εν πλήρη απουσία οράματος και ταυτότητας .

Ως εκ τούτου, δέον όπως αναδιαμορφωθεί ολόκληρη η φιλοσοφία της ΠΔΕ , επιδίδοντας ποιοτικά χαρακτηριστικά στο έργο της. Για παράδειγμα θα πρέπει εκτός από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, να αναζητηθούν οι απαραίτητες εκείνες επενδυτικές συμμαχίες που θα συμβάλλουν στην Ανάπτυξη του τοπικού ΑΕΠ , ενώ θα πρέπει να αμβλυνθούν προβλήματα όπως αυτά της γραφειοκρατίας και της επιλεκτικής εργοληψίας.

Θα πρέπει να δοθεί ένας νέος χαρακτήρας στη ΠΔΕ, να γίνει ένα rebranding, αντιστρέφοντας έτσι το κλίμα, αναπτύσσοντας νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ δίκαια και αποτελεσματικά.



Συμπερασματικά, επιβάλλεται η απαγκίστρωση απο τις καταστροφικές πρακτικές της προηγούμενης Περιφερειακής αρχής και η υιοθέτηση πιο ορθολογικών επιλογών, που μόνο με αλλαγή πλεύσης δύναται να επιτευχθεί, ώστε από ουραγοί να μετουσιωθούμε σε πρωτοπόρους.


*Νταλιάνης Γ. Αργύρης, Οικονομολόγος Msc, μέλος της διοίκησης του 10ου ΠΤ ΟΕΕ