Πέμπτη, Ιουλίου 19, 2018

Κάποτε στα φλι(μ)περάκια του Καινουργίου

>

Τα φλι(μ)περάκια στο Καινούργιο έγραψαν την δική τους Ιστορία και άφησαν τις καλύτερες αναμνήσεις σε όσους μεγάλωσαν μέσα σε αυτά μέχρι τα μέσα περίπου της 10ετίας του 1990...
Τα φλιπεράκια ή τα μπιλιάρδα του "Μπαρμπά Γιάννη",πίσω ακριβώς από τον Ι.Ν Αγίου Δημητρίου,τα φλιμπεράκια του "Βασιλείου", πριν τον Άγιο Δημήτριο, τα φλιμπεράκια του "Αγγελή" στο δρόμο για το γήπεδο,του "Δημητρέλη"στον όροφο της ιστορικής καφετέριας στην κεντρική πλατεία,όπως και του "Παντρεμένου" που άνοιξαν στις αρχές του 90', είναι μερικά από αυτά που θυμάται ο συντάκτης που ήταν μόνιμος θαμώνας καθημερινά.

Τα φλιπεράκια στο Καινούργιο δεν ήταν απλά αίθουσες παιγνίων και συνάντησης ,ήταν "Τα στέκια" της νεολαίας(αρρένων) χωρίς να κανονίστει ραντεβού.

Εκεί κλείνονταν τα πιο δυνατά παιχνίδια για όλα τα γούστα,μονομαχίες με έπαθλα ή χωρίς και πάρα πολλούς θεατές ,σε όλα τα παιχνίδια.

Τα μηχανήματα του δεκάρικου,των 2 δεκάρικων(δραχμών),ή του εικοσάρικου (δραχμών πάντα) ήταν αυτά που μας καθήλωναν τα απογεύματα τις καθημερινές και σχεδόν όλη μέρα τα Σαββατοκύριακα.

Παιχνίδια για όλα τα γούστα με μηχανές,ράλλυ,Ninja,καράτε  και στην κορυφή τα top of the top κατά την γνώμη μου, 

BUBBLE-BUBBLE 



και TETRIS.



To PACMAN 



και το ποδοσφαιράκι 

είναι εκτός συναγωνισμού.


 Μερικά ακόμη αγαπημένα παιχνίδια 







dubble dragon
Αυτά όσον αφορά τα ηλεκτρονικά με τις οθόνες 


γιατί καθαρά τα φλιμπεράκια ως αντικείμενα είναι τα μηχανήματα που μοιάζουν με τραπέζι (για τους νεότερους) και κάθετο πίνακα ειδοποιήσεων και ενδείξεων,

φωτο snopper24
παίζοντας με μια ή περισσότερες μπίλιες και σκοπό να επιτύχεις τους στόχους,να συγκεντρώσεις πόντους και να κερδίσεις το extra game ,χωρίς όμως να το κουνήσεις δυνατά γιατί απειλούσε το TILT(ξαφνικός θάνατος 


για το παιχνίδι),έσβηνε το φλίμπερ και ξεκινούσες από την αρχή την προσπάθεια.

Φυσικά πολύ δυνατές μονομαχίες μπιλιάρδου "Γαλλικού" και "Αμερικάνικου"(ατομικές ή ζεύγη) παίχτηκαν σε όποιες αίθουσες διέθεταν, όπως και οι καλύτερες "μαγκωτές" σκόραραν στα ξύλινα ποδοσφαιράκια.

Ο "φόβος και ο τρόμος" για τους ανήλικους και για τους ιδιοκτήτες που στα κρυφά μας έβαζαν μέσα ήταν η έφοδος του  "Αστυφύλακα" που ήταν μόνιμα στον Αστυνομικό Σταθμό που υπήρχε στο Καινούργιο.
Κρυφτούλι και έξοδος διαφυγής σε περίπτωση συναγερμού.

Φυσικά με το πέρασμα των χρόνων και την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας τα παιχνίδια εξελίχθηκαν ,πέρασαν σε άλλο επίπεδο όπως οι εποχές διαμορφώνουν.

Όμορφες αναμνήσεις γεμάτες νοσταλγία από άλλες εποχές....

Επαμεινώνδας Κ.Ρεντίφης

Οι φωτογραφίες είναι από το ίντερνετ και ανήκουν στους δημιουργούς τους.

5 σχόλια:

  1. Ρε φίλε που με γύρισες τώρα .....Βάλε και καμιά φωτογραφία να μας στείλεις 30χρόνια πίσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέχασες τα συνοδευτικά ,διπλές πίτες με απόλα από τον κυρ θανάση το Λιάπη ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είμαστε πολύ τυχεροί που το ζήσαμε αυτό,βλέποντας την σημερινή νεολαία !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θυμάμαι που τους Ολυμπιακούς αγώνες(παιχνίδι),τον στίβο κάποιοι τον έπαιζαν με αναπτήρα ,πέρα δώθε πάνω στο κουμπί για να τρέξει πιο γρήγορα ο αθλητής...χαχαχα,πατέντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τον θυμάστε ένα δάσκαλο (να μην αναφέρω όνομα) που έκανε ντου και μοίραζε κατακέφαλα;
    Κώστας Λούκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!