Τρίτη, Απριλίου 02, 2019

Καινούργιο :Αναμνήσεις που δεν θα γίνουν καπνός...

>
Όπως όλοι γνωρίζουμε η Αιτωλοακαρνανία ήταν περιοχή με τις μεγαλύτερες καπνοκαλλιέργειες. Για αρκετό διάστημα αποτελούσε την μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος και χωρίς υπερβολές έχει μεγαλώσει δυο γενιές....
Εντονη ήταν και η δραστηριοποίηση των κατοίκων του Καινουργίου  στην παραγωγή του καπνού. Μεγάλο ποσοστό των οικογενειών του χωριού μας είχαν την καπνοκαλλιέργεια κύρια πηγή εισοδήματος καθώς ακούμε από τους ηλικιωμένους πλέον πως χάριν του καπνού πάντρευαν τις κοπέλες  αλλά και έχτιζαν κατοικίες.

Χαρούμενοι άνθρωποι μέσα στην ταλαιπωρία τους ενωμένοι και συμφιλιωμένοι βοηθούσε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί κατέληγαν την παραγωγή του καπνού στον συνεταιρισμό όπου τότε ήταν σε περίοδο ανάπτυξης.

Σήμερα η καλλιέργεια καπνού έχει σταματήσει στην περιοχή μας και έχει αντικατασταθεί από την καλλιέργεια ελιάς. Οι λόγοι είναι λίγο πολύ σε όλους μας γνωστοί. Σωστό η λάθος δεν μπορεί να το κρίνει κάποιος. Σημασία έχει το αποτέλεσμα και πως προσπαθούμε να αλλάξει προς το καλύτερο.


Παλιά εργαλεία του καπνού καθώς και οι φούρνοι όπου έψηναν τον καπνό έχουν εγκαταλειφτεί στην μοίρα τους όπου μπορεί να τους δει οποιοσδήποτε   βαδίζοντας  προς τον παλιό Άγιο Νικόλαο.

Χρήστος Βάρσος-newvilleaitοl.wordpress.com

1η δημοσίευση 5-7-18.

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ πολύ το Καινούργιο Πρεςς για την δημοσίευση του άρθρου μου! Μέσα από αυτού του είδους άρθρα σκοπός μου είναι να αναδείξω και να βοηθήσω τον τόπο μου ώστε να μείνουν στην ιστορία ήθη, έθιμα και πρόσωπα! Βάρσος Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!