Κυριακή, Ιουνίου 17, 2018

Αιτωλοακαρνανία :Νομός που χαρακτηρίζεται από έντονη βία,ορατή πραγματικότητα η κάνναβη (ηχητικό)

>
Για τις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Αιτωλοακαρνανίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»,μίλησε η Επιστημονικά και Διοικητικά Υπεύθυνη του Κέντρου,ψυχολόγος,Dr Αθανασία Δημητρίου, στον ...
AeraFM 99,50 στην εκπομπή του Νότη Ρεντίφη.
Όπως ανέφερε η κα.Δημητρίου "Ο Οδυσσέας" που είναι μια υπηρεσία κρατικού χαρακτήρα του ΟΚΑΝΑ φέτος συμπλήρωσε 20 χρόνια λειτουργίας.

Στο Αγρίνιο λειτουργούν δύο δομές,οι οποίες υποστηρίζουν όλη την Π.Ε Αιτ/νιας και αφορούν την πρόληψη.
Το Κ.Π ξεκίνησε το 1998 σαν πρωτοβάθμια πρόληψη,όμως μέσα στα 20 χρόνια λειτουργίας το Κ.Π έχει και την δευτεροβάθμια φροντίδα, που αφορά μερίδες πληθυσμού οι οποίες βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο,όχι μόνο σε σχέση με τις ουσίες αλλά και με άλλα προβλήματα,ενώ σε λίγους μήνες αναλαμβάνει και την τριτοβάθμια φροντίδα πληθυσμού.

Από τον Σεπτέμβριο του 2018 το Κ.Π αναλαμβάνει ένα πολυδύναμο κέντρο με ολοήμερη λειτουργία
το οποίο θα αφορά κανονική θεραπεία όλων των εξαρτήσεων,πλην της ηρωίνης,θεραπεία που καλύπτει η άλλη δομή του ΟΚΑΝΑ.

Το Κ.Π θα έχει την θεραπεία από την κάνναβη ,το οινόπνευμα που μαστίζει τον νομό,όπως χαρακτηριστικά ανέφερε,τον τζόγο,το διαδίκτυο,όλα τα άλλα ναρκωτικά ,ενώ θα δημιουργηθεί κινητή μονάδα η οποία θα επισκέπτεται τα Κ.Υ του νομού και διάφορες περιοχές,όπου θα γίνονται δράσεις ευαισθητοποίησης για τον αλκοολισμό.

Επίσης ένα κομμάτι της δράσης θα αφορά τους φοιτητές που υπάρχουν στην Αιτ/νια και χρειάζονται βοήθεια.

Έτσι μετά από 20 χρόνια λειτουργίας ,το Κέντρο Πρόληψης έχει γίνει σαν ένα "Κέντρο Ψυχικής Υγείας "το οποίο καλύπτει και τα τρία κομμάτια φροντίδας του πληθυσμού(Πρωτοβάθμια,Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια).

Όσον αφορά τα ατομικά αιτήματα για βοήθεια ,ο αριθμός σπάει ρεκόρ και αυτά ήταν ουσιαστικά που αποτέλεσαν τον οδηγό δημιουργίας της κινητής μονάδας και της ανάληψης του πολυδύναμου κέντρου.

Ήδη δύο σταθερές ημέρες η ομάδα βλέπει ατομικά περιστατικά και τα αιτήματα συνεχώς αυξάνονται ,καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες ,σε έναν τεράστιο μάλιστα γεωγραφικά νομό, με πολλές ανομοιογένειες και διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια.

Καθημερινά καταγράφονται πολλά προβλήματα ,κυρίως χρήσης οινοπνεύματος ,ενώ η κάνναβη είναι μια ορατή πραγματικότητα πια.

Αντιμετωπίζονται  πολλές συναισθηματικές διαταραχές ,ενώ η Αιτωλοακαρνανία χαρακτηρίζεται από έντονη βία.

Το Κ.Π διοργανώνει την Δευτέρα  25 Ιουνίου τον 1ο Αγώνα Δρόμου "Οδυσσέας" τιμώντας  την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, που καθιερώθηκε κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου.

Η κα.Δημητρίου τόνισε ότι πρόκειται για εναλλακτική μορφή δράσης που περνάει μηνύματα στον κόσμο ,οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά μέχρι την Παρασκευή 22 Ιουνίου, μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ),ενώ όποιος αποφασίσει να συμμετέχει την τελευταία στιγμή ,μπορεί,χωρίς όμως να έχει αριθμό και χρονομέτρηση.

Οι αιτήσεις μέχρι σήμερα είναι πολλές και καθημερινά αυξάνονται,ενώ αυτό που μετράει για την ομάδα,εκτός από τους κανόνες του αγώνα ,είναι το συμβολικό χρώμα της εκδήλωσης και το μήνυμα ότι "Οι άνθρωποι τρέχουν για την Ζωή".

Με την ολοκλήρωση του αγώνα θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τα "Υπόγεια Ρεύματα" στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου.
Την συνολική διοργάνωση υποστηρίζουν ως συνδιοργανωτές, ο Δήμος Αγρινίου  και η ΚΟΙΠΑ του Δήμου Αγρινίου.

Κλείνοντας η κα Δημητρίου τόνισε την άριστη συνεργασία που έχουν με την Ελληνική Αστυνομία και την αλληλοϋποστήριξη ,ενώ από πέρυσι με διαταγή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών-Προστασίας του Πολίτη, κ.Τόσκα, γίνονται κοινές δράσεις και συνεκπαίδευση.

Ακούστε αναλυτικά τα όσα είπε η Dr Δημητρίου


1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετική δουλειά από την ομάδα.Να στε καλά κα.Δημητρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!