Τρίτη, Αυγούστου 15, 2017

Για πρώτη φορά στην διάθεση του κοινού φωτογραφική έκθεση χειρογράφων της Βιβλιοθήκης της Ι.Μ. Προυσού(φωτό-βίντεο)

>
Μια μοναδική φωτογραφική έκθεση χειρογράφων τα οποία απόκεινται στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Προυσού παρουσιάστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στον Προυσό από το ...
Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης και το «Ελληνικό Σχολείο Προυσού».

Τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Γραφές και Σχήματα, Χειρόγραφα της Ιεράς Μονής Προυσού» πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, 12 Αυγούστου στην Αγαθίδειο Βιβλιοθήκη Προυσού με πρωτεργάτες  την Λεωνή Θανασούλα-ιστορικό και τον Αγαμέμνων Τσελίκα-φιλόλογο-παλαιογράφο, παρουσία του Μητροπολίτου και του Δημάρχου Καρπενησίου κατοίκων της περιοχής καθώς και πολλών επισκεπτών.



Η έκθεση έχει σκοπό να αναδείξει τον πνευματικό και καλλιτεχνικό πλούτο της βιβλιοθήκης της Μονής του Προυσού, η οποία επί αιώνες υπήρξε το σπουδαιότερο πνευματικό, θρησκευτικό και εκπαιδευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Ευρυτανίας. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή στο κοινό μέχρι τέλος Αυγούστου.


Το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο με υπεύθυνο τον φιλόλογο – παλαιογράφο Αγαμέμνονα Τσελίκα εκθέτει 15 πίνακες με επιλεγμένες σελίδες από  χειρόγραφα της Μονής που χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα με τη συνοδεία φιλολογικών και παλαιογραφικών επεξηγήσεων.

Το «Ελληνικό Σχολείο Προυσού» με υπεύθυνη την ιστορικό Λεωνή Θανασούλα επικεντρώνεται στην παρουσίαση της εικαστικής πλευράς των διακοσμητικών στοιχείων των χειρογράφων, όπως τα πρωτογράμματα και τα επίτιτλα κοσμήματα, καθώς και στην διαδικασία της δημιουργίας τους.

Αξίζει να σημειώσουμε πως θα λειτουργεί και εικαστικό εργαστήρι το Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017, ώρα: 11.00 π.μ. και 18.00 μ.μ.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο:agrinioreport-Έκθεση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!