Πέμπτη, Ιουλίου 06, 2017

Αγρίνιο :Εκδήλωση για το «Μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου»

>
Ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με το Δασαρχείο Αγρινίου προγραμματίζει εκδήλωση με θέμα το «Μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου»
και ομιλητή τον Δρ. Παναγιώτη Τσόπελα, Δασολόγο Φυτοπαθολόγο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων.
Η εκδήλωση...
θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα  10 Ιουλίου 2017 στις 11:00 π.μ. στην αίθουσα του  κτιρίου της πρώην Τράπεζας Ελλάδος ( Αναστασιάδη 1).
Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fibriata f.sp. platani, είναι μία από τις σημαντικότερες ασθένειες και απειλεί με εξαφάνιση τα φυσικά οικοσυστήματα του πλατάνου. Το παθογόνο έχει τη δυνατότητα να νεκρώσει δένδρα οιουδήποτε μεγέθους και ηλικίας.
Στην Ελλάδα ο μύκητας εντοπίστηκε το 2003 στη Μεσσηνία και έχει προσβάλλει και νεκρώσει χιλιάδες δένδρων πλατάνου στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο. Στα επόμενα χρόνια το παθογόνο επεκτάθηκε σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου, νεκρώνοντας χιλιάδες δένδρων πλατάνου ενώ πρόσφατα εντοπίστηκε και στην Αιτ/νια στην περιοχή του Ευήνου. Το παθογόνο διαδίδεται κυρίως με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και για τον λόγο αυτό η σωστή ενημέρωση είναι επιτακτική για την προστασία του σημαντικότατου αυτού δασικού είδους της χλωρίδας της περιοχής μας.
Ο Δήμος Αγρινίου και η Δασική Υπηρεσία καλούν όλους τους πολίτες, Υπηρεσίες, Γεωτεχνικούς, Συλλόγους μηχανικών, Τεχνικούς Υπαλλήλους των ΟΤΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, αγρότες, υλοτόμους, Φορείς, Συλλόγους, Εργολάβους, Χωματουργούς, Επιχειρήσεις πώλησης ή μεταποίησης ξύλου και ΜΜΕ να την παρακολουθήσουν με σκοπό την ενημέρωση και την ανάπτυξη συνεργασίας για την λήψη προληπτικών αλλά και κατασταλτικών μέτρων για τον περιορισμό και εξάλειψη της σοβαρής ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου. Η επέκταση της θα προκαλέσει μια τεράστια και ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή νεκρώνοντας τα πλατανόδενδρα της περιοχής μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!