Δευτέρα, Ιουνίου 12, 2017

Ηλεκτρονικές έγγραφες στα ΕΠΑΛ: Άλλο ένα βήμα συρρίκνωσης της δημοσίας ΤΕΕ

>
Το εφετινό έγγραφο που ορίζει τις εγγραφές των μαθητών ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ περιέχει κάποια καινούργια «φασούλια» ανεξήγητα με την πρώτη ματιά.
Συγκεκριμένα:...

1.      Για πρώτη φορά το υπουργείο ζητάει να «κλειδώσουν» οριστικά τα τμήματα, οι τομείς και οι ειδικότητες στα  ΕΠΑΛ από τις 30 Ιουνίου. Δεν αφήνει δηλαδή κανένα περιθώριο να αναπτυχθούν εγκεκριμένα τμήματα, στα οποία δεν θα έχει συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός μαθητών μέχρι 30/6 παρόλο που, κάθε χρόνο σχεδόν, στα ΕΠΑΛ έχουμε νέες εγγραφές και μετεγγραφές και μέσα στον Σεπτέμβρη. Ακόμη και οι φετινοί απόφοιτοι ΕΠΑΛ και ΓΕΛ που έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν ως τις 11/9 στα ΕΠΑΛ δεν θα μπορούν να επιλέξουν τομείς και ειδικότητες της αρεσκείας τους αλλά μόνο όσους έχουν ήδη δημιουργηθεί από τον Ιούνιο!!!!
2.      Για πρώτη φορά επίσης υπάρχει η λεγόμενη «ηλεκτρονική εγγραφή» των μαθητών στα ΕΠΑΛ. Να η εγκύκλιος: «Για το σχολικό έτος 2017-2018 η δήλωση προτίμησης για εγγραφή στα ΕΠΑ.Λ. θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά από τις 19-06-2017 έως τις 23-06-2017 και η εγγραφή των μαθητών θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2017.»
Γιατί αυτές οι αλλαγές;
Όσον αφορά το πρώτο, η εξήγηση είναι σχετικά εύκολη και απλή. Το υπουργείο επιθυμεί να συρρικνώσει και με αυτό τον τρόπο, όσο περισσότερο μπορεί τους τομείς και ειδικότητες των ΕΠΑΛ με σκοπό βραχυπρόθεσμα να εξοικονομήσει εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και να αλλάξει την αναλογία μαθητών ανά καθηγητή (μνημονιακή υποχρέωση), ενώ μακροπρόθεσμα να συνεχίσει την διαδικασία προς τον τελικό του στρατηγικό στόχο σε σχέση με την ΤΕΕ. Ποιος είναι αυτός; Θα τον δούμε στην συνέχεια…

Όσον αφορά το δεύτερο τώρα, τις ηλεκτρονικές εγγραφές, θα έλεγε κανείς πως είναι μια σχετικά αθώα γραφειοκρατική διαδικασία στην οποία επιδίδονται τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις σε πολλά υπουργεία. Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς πως ο γονέας ή ο ενήλικος μαθητής θα ενημερώσει το Γυμνάσιο, το ΓΕΛ ή και το ΕΠΑΛ αποφοίτησης ή και φοίτησης του για την επιθυμία του να εγγραφεί στο ΕΠΑΛ. Τα δύο σχολεία θα συνεννοηθούν και ηλεκτρονικά θα πραγματοποιηθεί ένα μέρος της εγγραφής που αφορά τα ατομικά στοιχεία του μαθητή. Αυτή θα ολοκληρωθεί με την υποβολή αίτησης εγγραφής στο σχολείο. Κάτι τέτοιο έγινε και την προηγούμενη χρονιά. Έτσι θα είναι και εφέτος; Αυτό εννοεί η εγκύκλιος;

Παρόλο που δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως η διαδικασία, φοβούμαστε πως όχι. Πρώτα – πρώτα γιατί κάτι που γίνεται έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζεται την σχετική εγκύκλιο. Ύστερα γιατί είναι πολύ πιθανόν (το πιθανότερο μάλιστα όπως προκύπτει από διαρροές και προφορικές απαντήσεις από αρμόδια πρόσωπα) η ηλεκτρονική αυτή εγγραφή να μην είναι μια απλή και αθώα εργασία αλλά να απαιτεί μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα ελεγχόμενη πλήρως από το υπουργείο. Τέλος γιατί, αν δεν ήταν έτσι, θα μπορούσε το υπουργείο, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, να προβεί σε σχετική διάψευση.

Δυστυχώς είναι έτσι. Και είναι έτσι γιατί με αυτό τον τρόπο το υπουργείο θα μπορεί να γνωρίζει από τις 23/6 τις προτιμήσεις των μαθητών. Θα μπορεί λοιπόν να τους διασπείρει σε διαφορετικά ΕΠΑΛ έτσι ώστε να δημιουργεί μεγάλα τμήματα, ή και να μην αφήνει την ανάπτυξη τμημάτων με μικρό αριθμό μαθητών.

Το μικρό χρονικό διάστημα πέντε ημερών και η πιθανότητα οι εγγραφές να γίνονται από γονείς μέσω κωδικών (άλλη μια διαρροή σε ηλεκτρονικά μέσα) αυξάνει τις πιθανότητες μη πραγματοποίησης ηλεκτρονικής αίτησης στο επιβαλλόμενο χρονικό διάστημα. Και αυτό είτε γιατί κάποιοι θα το αμελήσουν και θα παρέλθει το χρονικό όριο είτε γιατί δεν θα διαθέτουν την απαιτούμενη γνώση και τον εξοπλισμό για να το κάνουν είτε γιατί δεν θα θελήσουν να μπουν σε αυτή την γραφειοκρατική διαδικασία. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η συνέπεια θα είναι η ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των ΕΠΑΛ.

Βήμα το βήμα, εγκύκλιο την εγκύκλιο, απόφαση την απόφαση το υπουργείο και η κυβέρνηση προχωρά μεθοδικά στην σταδιακή εξάλειψη των ΕΠΑΛ. Είναι ο μη ομολογημένος στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης. Η τεχνική εκπαίδευση με τη μορφή των Επαγγελματικών Λυκείων που, όπως και να το δούμε, στοιχίζει, να αντικατασταθεί από την κατάρτιση. Από σχολές που θα ανήκουν στη μη τυπική ΔΕ εκπαίδευση, σε άλλα υπουργεία και στην μαθητεία. Τα πορίσματα του «Εθνικού διαλόγου», απόρροια των μνημονιακών επιταγών, είναι εδώ. Ας θυμηθούμε τι έλεγαν: ΕΠΑΛ με τέσσερις τομείς το πολύ, σκληρό εξεταστικό σύστημα όμοιο με τα ΓΕΛ, προώθηση μαθητών σε σχολές κατάρτισης – μαθητείας (ΣΕΚ) εκτός της τυπικής εκπαίδευσης. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο είναι προφανές πως η κυβέρνηση επιθυμεί την διάλυση των ΕΠΑΛ. Όλα αυτά τα μέτρα οδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Για να είμαστε ξεκάθαροι πρέπει να πούμε πως η διάλυση της τεχνικής εκπαίδευσης προς όφελος της κατάρτισης, στην οποία μάλιστα σχεδιάζεται να οδηγείται το 70% των μαθητών (μόλις 30% στα Λύκεια) εκτός των άμεσων οικονομικών στόχων έχει και βαθύτερα ιδεολογικά χαρακτηριστικά.
Αναπαράγει τις υπάρχουσες κοινωνικές – ταξικές ανισότητες και μέσω της κατάρτισης προορίζει  τους ανήλικους μαθητές των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων σε φτηνό εργατικό δυναμικό.    

Αυτή είναι η γενική φιλοσοφία του νόμου Αρβανιτόπουλου του 2013, που στις κατευθύνσεις του δεσμεύτηκε η χώρα μέσω του 3ου μνημονίου τον Αύγουστο του 2015 και ψήφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ.
●     Απαιτούμε από τον Υπουργό Παιδείας, τον υφυπουργό και την ομάδα της ΕΕΚ να σταματήσουν τη διάλυση της ΤΕΕ και να πάρουν πίσω αυτήν την απαράδεκτη απόφαση.
●     Να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές να ενημερωθούν για να επιλέξουν το σχολείο  τον τομέα και την ειδικότητα της επιλογής τους.
●     Τα τμήματα οι τομείς και οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ να ολοκληρωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου, όπως γίνονται έως τώρα.
●     Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων
●     20 μαθητές στα τμήματα - 15 στις κατευθύνσεις - 10 στα εργαστήρια.
●     Κανένας μαθητής έξω από το Δημόσιο Σχολείο!!!
●     Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ!
●     Καλούμε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να οργανώσει άμεσα κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Παιδείας και τις ΕΛΜΕ Δυτ. Ελλάδας στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας για να μην περάσει η νέα απαράδεκτη εγκύκλιος του Υπουργείου.

Αγρίνιο 12-96-2017
ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ
ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. Β' ΕΛΜΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
Από την ΑΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!