Δευτέρα, Ιουνίου 19, 2017

Το Θέρμο τίμησε τους πεσόντες αεροπόρους του

>
Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου οι διήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το διήμερο Σάββατο και Κυριακή, 17 και 18 Ιουνίου αντίστοιχα, με τις οποίες τιμήθηκαν ...
οι καταγόμενοι από την περιοχή του Δήμου Θέρμου πεσόντες αεροπόροι της Πολεμικής μας Αεροπορίας .



Το Θέρμο μέσω των εκδηλώσεων αυτών εξέπεμψε για άλλη μια φορά πολιτισμό.
Πολιτισμό που εδράζεται στη στέρεη βάση ενός ένδοξου μακρινού παρελθόντος, συνεχίζεται σε μεγάλο βαθμό και σήμερα και προδιαγράφει ένα ευοίονο μέλλον για τον τόπο αυτόν. 
Ένα μέλλον που καθορίζεται από την προοπτική που βασίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη. 


Ανάπτυξη που στηρίζεται στο δίπτυχο φύση και πολιτισμός, στοιχεία που η εν λόγω περιοχή διαθέτει αμφότερα σε πληθωρικό βαθμό και που πασχίζει με κάθε δυνατό τρόπο να τα αξιοποιήσει, με σεβασμό στη μακρά πολιτισμική παράδοσή της και στα στοιχεία της μαγευτικής φύσης που διαθέτει.


Ευχαριστώ ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ που συνέβαλλαν στην εκτέλεση του έργου , στην άψογη διοργάνωση της τελετής ,τους συμπολίτες μας που αγκάλιασαν την ιδέα ,όλους τους εργαζομένους του δήμου, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και την Πολεμική Αεροπορία που στήριξαν το αιτημά μας. 
Και σε άλλα με Υγεία ,Ενότητα,Αγωνιστικότητα!!!

Σπύρος Κωνσταντάρας
Δήμαρχος Θέρμου

Ακολουθεί η ομιλία του κ.Κωνσταντάρα 


"Με  απέραντο σεβασμό και με δέος προσήλθαμε σήμερα εδώ στο λόφο του Αγίου Κοσμά , για να τελέσουμε τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των πεσόντων  αεροπόρων  του δήμου Θέρμου .
 Όμως, όσος κι αν είναι ο  πόνος μας, για την απώλεια αυτών των ανθρώπων , οφείλουμε να στρέψουμε τα βλέμματα πίσω και τα ιστορικά διδάγματα, που οφείλουμε όλοι να αντλούμε από το χθες της ιστορίας μας, να είναι η πυξίδα για την πορεία του σήμερα και του αύριο της Ελλάδας . 
 Αλλά ιστορική μνήμη σημαίνει ιστορική συνείδηση. Και ιστορική συνείδηση για μας τους Έλληνες σημαίνει συνείδηση της αδιάσπαστης συνέχειας από  την αρχαιότητα  μέχρι σήμερα.
 Μια συνέχεια που ενισχύθηκε με τις θυσίες γενεών και διατηρήθηκε χάρις στο πάθος μας για ελευθερία και σταθερή πίστη  στην ανάγκη προάσπισης  της εθνικής ακεραιότητος  της πατρίδας μας .
Η απόδοση τιμής σε ήρωες , όπως οι πεσόντες αεροπόροι μας είναι μια οφειλόμενη διαχρονική επιταγή. Μια πράξη υπόμνησης της  αγωνιστικής πορείας του  λαού μας , που διερχόμενος δια πυρός και σιδήρου, κάνει αγώνα για την εθνική του ανεξαρτησία , αξιοπρέπεια ,  οικονομική αυτοδυναμία και κοινωνική πρόοδο . 


Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, έχουν ακόμα σαν κύριο στόχο, πέρα από την απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες- αεροπόρους μας ,  να χρησιμεύουν για την άντληση διδαγμάτων  κυρίως  για τις νεώτερες γενιές .
Τιμούμε σήμερα πρεπόντως και καθηκόντως, τους πεσόντες αεροπόρους του Δήμου Θέρμου , με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που σχεδίασε ο συμπατριώτης μας  επί τιμή   γενικός επιθεωρητής Στρατού και Β΄Υπαρχηγός ΓΕΣ - αντιστράτηγος και  πολιτικός μηχανικός  Αθανάσιος Κουτρουμπέλης , και με τη συνδρομή  της 114 αεροπορικής βάσεως της Τανάγρας  . Ως  ελάχιστος φόρος τιμής φιλοτεχνήθηκε αυτό το μνημείο, για να συμβολίζει το ασίγαστο πάθος για την εθνική ακεραιότητα  της Ελλάδας .
Σήμερα κληθήκαμε όλοι εδώ για να τιμήσουμε αυτούς τους ήρωες που έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή, για την προάσπιση της πατρίδας. 




Οι ήρωες που τιμούμε σήμερα βρίσκονται στις πρόσφατες σελίδες της ελληνικής  ιστορίας, για την γενναιότητα που επέδειξαν στην προάσπιση του εναέριου χώρου του αιγαίου , αλλά  εκπαιδεύτηκαν και σε άλλα μέρη της γης  προκειμένου να χρησιμεύσουν  όταν κληθούν στο εθνικό  τους χρέος . 
Είναι χρέος όλων όσων παρουσιάζονται να ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή να παρέμβουν αποφασιστικά προς την πλευρά της Τουρκίας. Να της υποδείξουν ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει μια συμπεριφορά ταραξία και παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου. Να την καλέσουν να συμμορφωθεί προς τη διεθνή έννομη τάξη. Ιδιαίτερα από πλευράς Ε.Ε. θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές προς την γείτονα χώρα ,  ότι συνέχιση της  αμφισβήτησης και της παραβίασης του εναέριου χώρου της Ελλάδας , θα οδηγήσει σε οριστικό τερματισμό της ευρωπαϊκής ενταξιακής της πορείας.
Το χρέος μας απέναντι στους ήρωες που τιμούμε σήμερα, επιτάσσει να επανακαθορίσουμε τα βήματα μας ,  προκειμένου να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο , να επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα ,  να σταματήσει η αμφισβήτηση της Θράκης   και κυρίως  του εναέριου  ελληνικού χώρου   στο αιγαίο  ,  της  υφαλοκρηπίδας  και των νησιών μας .
Οι ήρωες που τιμούμε σήμερα εκπέμπουν από τα πανάρχαια βάθη της ιστορίας στους αιώνες το παράγγελμα που απορρίπτει  κάθε παραίτηση από όσα ορίζει η ιστορία μας και το διεθνές δίκαιο .
  «Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης».  Όμοια κι εμείς.  Ακούμε το παράγγελμά τους.  Διαβάζουμε τους οιωνούς της νέας εποχής, αλλά και ανταποκρινόμαστε στο πολύβουο κάλεσμα της ιστορίας.  Να κτίσουμε το καινούριο με όραμα και πυξίδα πλεύσης τις άφθορες διαχρονικά αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.
Αυτό είναι το καλύτερο μνημόσυνο, η μέγιστη τιμή για την αγέραστη μνήμη των αθάνατων ηρώων που τιμούμε σήμερα.
Τους το χρωστούμε.

Το χρωστούμε στις μελλοντικές γενιές.

Τιμή και δόξα στους ήρωες ! "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!