Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

Προσοχή στους αγρότες από την αύξηση ερπετών και τρωκτικών

>
Μεγάλη προσοχή και μέτρα προστασίας πρέπει να λαμβάνουν όσοι εργάζονται σε χωράφια,κήπους ,υπαίθριες καλλιέργειες κλπ,για τον κίνδυνο να δεχτούν τσίμπημα από φίδια.
Αρκετοί συντοπίτες μας πέρασαν την είσοδο...
των επειγόντων του Γ.Ν.Αγρινίου με τσιμπήματα από φίδια, κατά την διάρκεια εργασιών σε υπαίθριους χώρους.
Τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν άμεσα λαμβάνοντας τις κατάλληλες φαρμακευτικές αγωγές των ιατρών.

Όμως εκτός από τους αγρούς καθημερινά εντοπίζονται φίδια και σε οικίες,αποθήκες,κοτέτσια κλπ,όχι μόνο στο Καινούργιο ή σε κοινότητες αλλά ακόμη και σε περιοχές εντός της πόλης.
Παλαιότερα η Ε.Α.Σ Αγρινίου εξέδωσε οδηγίες ,όπου ανέφερε:

Φίδια, κυρίως δεντρογαλιές και οχιές, αλλά και τα ποντίκια των αγρών, κάνουν συχνά την εμφάνισή τους και δημιουργούν τη σχετική αναστάτωση. Καλόν είναι οι αγρότες να ακολουθούν τους κανόνες ατομικής προστασίας (γάντια, κλειστά παπούτσια, μακρύ παντελόνι κτλ) και να μην έρχονται σε επαφή με αντικείμενα όπου μπορεί να έχουν μολυνθεί από τη λεπτόσπειρα, η οποία και υπάρχει σε πολλά είδη θηλαστικών, άγρια και οικόσιτα, όπως αρουραίοι, βοοειδή, αιγοπρόβατα και σκύλοι, που την αποβάλλουν με τα ούρα ή τα γεννητικά εκκρίματα. Φυσικά, σε ότι αφορά τα φίδια, καλόν είναι να αποφεύγουν να τα σκοτώσουν. Άλλωστε, αυτά είναι που θα συμβάλλουν στη μείωση του πληθυσμού των τρωκτικών.
Πάντως, για την αποφυγή πιθανών …αναπάντεχων συναντήσεων μαζί τους, υπάρχουν ειδικά σκευάσματα, που οι παραγωγοί μπορούν να προμηθευτούν από γεωπονικά καταστήματα. Τέτοια σκευάσματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και στο εσωτερικό αποθηκών ή κάθε άλλου χώρου, όπου είναι πιθανή η παρουσία φιδιού. Επίσης, είναι απολύτως αναγκαίο να γίνει καλός καθαρισμός απ’ τα χόρτα, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν πια τα δυο μέτρα, μετατρέποντας ελαιώνες και άλλες αγροτικές και μη εκτάσεις, σε ιδανικό καταφύγιο για τα ερπετά.

Υπενθυμίζουμε, παράλληλα, την υποχρέωση των αρμοδίων αρχών και φορέων να μεριμνήσουν για την αποψίλωση σε κοινοτικές εκτάσεις, αλλά και να παρέμβουν προς τις περιπτώσεις ιδιοκτησιών που, συν τοις άλλοις, δύνανται να προκαλέσουν πεδίο πρόκλησης πυρκαγιάς. Να σημειωθεί, τέλος, ότι η εμφάνιση πληθώρας φιδιών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ακόμη και σε περιοχές κατοικίας, οφείλεται στο γεγονός ότι τα οικοσυστήματα έχουν διαταραχθεί ριζικά, οι δε φυσικοί εχθροί τους, όπως οι αετοί και τα γεράκια, έχουν μειωθεί δραματικά.

φώτο kostas gkιousis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!