Πέμπτη, Ιανουαρίου 12, 2017

Η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: "Ενημέρωση Πληθυσμού, Πτώσεις στην Τρίτη Ηλικία"(φωτο)

>


Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου η πολύ σημαντική επιστημονική εκδήλωση-ενημέρωση με θέμα:
«Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Ενημέρωση Πληθυσμού, Πτώσεις στην Τρίτη Ηλικία»,
που διοργάνωσαν η Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσια Υγείας  του Δήμου Αγρινίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τη Διοίκηση 6ης ΥΠΕ Πελ/σου,...
Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας, το Γενικό Νοσοκομείο Αιτ/νίας, το Κ.Υ. Μύτικα, τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου, τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσολογγίου, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αγρινίου και την Εταιρεία Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδας – Ιπποκράτης, στα πλαίσια υλοποίησης ενημερωτικών εκδηλώσεων για θέματα υγείας,με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για θέματα που αφορούν την Τρίτη Ηλικία.



Η εκδήλωση είχε δύο ενότητες,η πρώτη η οποία απευθύνονταν μόνο σε ιατρούς με εισηγητή τον ιατρό κ.Γιώργο Παπαναστασίου,ουσιαστικά επρόκειτο για κλινικό σεμινάριο στους ειδικευόμενους γενικής ιατρικής,για την διαχείριση των πτώσεων στα άτομα τρίτης ηλικίας.












Η δεύτερη και κύρια που ήταν ανοιχτή για το κοινό είχε ως θέμα την ενημέρωση των ηλικιωμένων και των φροντιστών τους στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πτώσεων στα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Εισηγητές στο δεύτερο μέρος ήταν ο Γενικός Ιατρός και Επιμελητής Ιατρός ΠΕΔΥ κ.Γεώργιος Αλόκριος και ο κ.Ιωάννης Χρόνης Διευθυντής Γενικής Ιατρικής ΠΕΔΥ και υπεύθυνος του Κ.Υ Μύτικα.



Σύντομο χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης απεύθηναν ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αγρινίου κ.Κώστας Καλαντζής,ο οποίος αναφέρθηκε στην μικρή προσέλευση,λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που πλήττουν την περιοχή,ζήτησε η δράση να συνεχιστεί και σε άλλες δομές υγείας και μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Αγρινίου κ.Γιώργου Παπαναστασίου,ο οποίος από το πρωί είναι στα χωριά του ορεινού όγκου του Δήμου Αγρινίου,



ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Αγρινίου κ.Παντελής Παπαθανάσης,



ο πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Αγρινίου κ.Γιάννης Τσιτσέλης,



ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδος κ.Ευάγγελος Παπαθανασόπουλος,



ο Διοικητής του Γ.Ν.Αιτ/νιας κ.Δημήτρης Μιχάλης




και ο Υποδιοικητής της 6ης Υ.Π.Ε κ.Μιλτιάδης Ζαμπάρας,





Όλοι ανέφεραν την σημασία της σημερινής εκδήλωσης καθώς οι ηλικιωμένοι αποτελούν ίσως την πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινότητας και οι πτώσεις είναι ένα από τα σπουδαιότερα και συχνότερα συμπτώματα που παρουσιάζονται  σε αυτή την ηλικία  και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και στην ποιότητα ζωής τους.


Ο κ.Μιχάλης που είναι ιατρός, αναφέρθηκε στις συνέπειες μιας πτώσης,καθώς και στο μεγάλο κόστος για τις Δημόσιες Δομές Υγείας,που με την σωστή ενημέρωση και πρόληψη μπορούν να αποφευχθούν.
Στο ίδιο μήκος και ο κ.Ζαμπάρας ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ένα δημόσιο σύστημα υγείας που πρέπει να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα εν'μέσω οικονομικής ασφυξίας για την χώρα και ότι τέτοιες προσπάθειες πρέπει να στηρίζονται από όλους και ζήτησε συνεργασία από τους φορείς Υγείας και τον Δήμο Αγρινίου ώστε με την σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά τα οποία επιβαρύνουν πολύ και την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων αλλά και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο κ.Γεώργιος Αλόκριος ο οποίος είναι και Διευθυντής του Κ/Υ Χαλανδρίτας



και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η πλειονότητα των πτώσεων συμβαίνει στο σπίτι και δεν σχετίζονται με συγκεκριμένη ώρα της ημέρας ή εποχή. Επίσης συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων δραστηριοτήτων, όπως είναι το περπάτημα ή σε άλλες απλές καθημερινές συνήθειες.
Με δεδομένο ότι η θεραπεία δεν είναι καλύτερη και οικονομικότερη από την πρόληψη, η προσπάθεια για ελαχιστοποίηση των συνεπειών μιας πτώσης είναι σημαντική.



Ανέφερε μια σειρά από παράγοντες κινδύνου ,καθώς και ότι σε μια παλαιότερη μελέτη περιστατικών τραυματισμού ηλικιωμένων το μεγαλύτερο ποσοστό που πήγαιναν στα νοσοκομεία ήταν από πτώσεις,με δυσάρεστες συνέπειες ,ενώ μόνο το 1% των περιστατικών δεν αντιμετώπιζαν απολύτως κανένα πρόβλημα.



Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοια συμβάντα που αποσυντονίζουν τους ηλικιωμένους πολλές φορές τους εμποδίζουν να επανέλθουν στην  προηγούμενη κατάσταση με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τους φροντιστές τους.
Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό από τέτοια περιστατικά οδηγούνται στο θάνατο μετά από μερικά χρόνια ή στην μόνιμη αναπηρία και σε πολύ σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις.

Όπως διευκρίνισε η αιτία δεν είναι το ατύχημα και η ζημιά που γίνεται κατά την πτώση ,αλλά η μετέπειτα θεραπεία και σωστή αντιμετώπιση των ασθενών.

Στην συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κ.Ιωάννης Χρόνης,ο οποίος ανέλυσε την  στρατηγική της πρόληψης των σωματικών κακώσεων από πτώσεις που έχει ουσιαστικά δυο κατευθύνσεις: τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου που προδιαθέτουν σε πτώση όπως εγγενείς  (σωματική αδυναμία, πολυφαρμακία κ.α) ή εξωγενείς λόγοι (κατοικία, τάπητες κ.α).

Επίσης τόνισε πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση εκείνων που έχουν υψηλότερη πιθανότητα όπως για παράδειγμα ηλικιωμένων που ζουν μόνοι.




Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των πτώσεων γιατί πολλές μπορούν να αποφευχθούν και γιατί γήρανση δεν σημαίνει απαραίτητα και απώλεια της ανεξαρτησίας.

Στο κλείσιμο της ημερίδας ακολούθησε ενημέρωση με την συνεπικουρία ειδικευόμενων της Γενικής Ιατρικής.

Συντονιστές τη εκδήλωσης ήταν ο κ.Ιωάννης Χρόνης



και ο κ.Αθανάσιος Συμεωνίδης,πρόεδρος της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής Ελλάδας "Ιπποκράτης".
πηγή:http://www.agriniolike.gr/


  













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!