Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2016

(video):Κελί-Ι.Μ. Ζωοδόχου πηγής στην Γαβαλού

>
Το μοναστήρι είναι ευρέως γνωστό με την ονομασία ''Κελί ή Κελλάκι''!
Η ευρύτερη περιοχή αποτελούσε λημέρι του μεγάλου οπλαρχηγού της Ρούμελης κατά τον αγώνα της απελευθέρωσης ...
από τον Τούρκικο ζυγό και ηγέτη της Τρίτης φάλαγγας κατά την έξοδο του Μεσολογγίου Δημητρίου Μακρή ο οποίος ήταν θρέμμα της Γαβαλούς.
Πίσω από το Ιερό του Καθολικού βρίσκεται ο τάφος του τελευταίου μοναχού που εγκαταβίωσε στην Ιερά Μονή, μοναχού Ησαΐα (+1943).
Από τότε και μετά έσβησε ο μοναχισμός από την Μονή και για ένα διάστημα εγκαταστάθηκε εκεί μια φτωχή οικογένεια από το χωριό της Γαβαλούς με διακόνημά τους την συντήρηση του χώρου και την διατήρηση της ζωής στο πάλε ποτέ ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Κελιώτισας.
Σήμερα από την Ιερά Μονή σώζεται μόνο το επιβλητικό πέτρινο σταυροειδή με τρούλο Καθολικό της χτισμένο το 1788 και προσφάτως ανακαινισμένο.Κοντά στο Καθολικό βρίσκεται και ένα κτήριο στο οποίο φιλοξενούνται προσκυνητές καθώς και μια πηγή που δροσίζει τους επισκέπτες.
Κάθε χρόνο πλήθος κόσμου καταφθάνουν από νωρίς το απόγευμα της παραμονής στις 22 Αυγούστου από όλη την ευρύτερη περιοχή της Μακρυνείας καθιστώντας το ως μεγάλο προσκύνημα μιας και αυτό το διήμερο χιλιάδες προσκυνητές προστρέχουν στην Χάρη της Κελιώτισας.
Τοποθεσία:
38°29'1.82"Β
21°31'36.88"Α

Δείτε το βίντεο στο κανάλι του Ανδρέα Κουτσοθανάση :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!