Τετάρτη, Μαΐου 02, 2018

Καινούργιο :Πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή της Αγίας Ξενίας της Καλαματιανής(φωτο)

>

 Τελέστηκε σήμερα το απόγευμα στο παρεκκλήσι του Αγίου Παΐσίου, Μέγας πανηγυρικός μετ'αρτοκλασίας προς τιμήν της Αγίας  Ξενίας, της Μεγαλομάρτυρας και θαυματουργής,από την Καλαμάτα.

Η Αγία Ξενία είναι Προστάτιδα καρδιοπαθών και κατά της μαγείας, την οποία η εκκλησία μας την τιμά κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου.


Αύριο το πρωί ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον ίδιο χώρο.

Όπως ανέφερε στο kainourgiopress ο εφημέριος του Ι.Ν Αγίου Δημητρίου π.Χριστόφορος Δαβράζος, είναι η πρώτη φορά που γιορτάζεται η Αγία Ξενία στο Καινούργιο με πρωτοβουλία πιστών από το Αγρίνιο.


Λίγα λόγια για τη ζωή της Αγίας και το μαρτύριο της

Η Αγία Ξενία γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 291. Οι γονείς της ονομάζονταν Νικόλαος και Δέσποινα, ήταν ευσεβείς χριστιανοί και κατάγονταν από τα ανατολικά μέρη της Ιταλίας. Εξ αιτίας, όμως, των συνεχών και σκληρών διωγμών κατά των Χριστιανών στα χρόνια εκείνα, κατέφυγαν στην Καλαμάτα και εγκαταστάθηκαν σε κάποιο αγρόκτημα, έξω από την πόλη, διότι ο πατέρας της ήταν γεωργός.

Ο έπαρχος της Καλαμάτας Δομετιανός, όταν κάποτε τη συνάντησε τυχαία, θαμπώθηκε από την ομορφιά της και θέλησε να την κάνει γυναίκα του. Αλλά η Ξενία αρνήθηκε σθεναρά ν' αλλάξει την πίστη της και να γίνει γυναίκα ειδωλολάτρη άρχοντα. Τότε, ο Δομετιανός τη βασάνισε με τον πιο φρικτό τρόπο, και όταν είδε ότι δεν μπορούσε να αλλάξει το φρόνημά της, τελικά την αποκεφάλισε στις 3 Μαΐου του έτους 318.

Σύμφωνα με την παράδοση, η  Ξενία, μετά τον θάνατό της, επιτέλεσε πολλά θαύματα και εξ αυτού του λόγου αγιοκατατάχθηκε. Είναι προστάτιδα των καρδιοπαθών.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!