Σάββατο, Μαΐου 05, 2018

Μίλτος Ζαμπάρας :Σημαντική μεταρρύθμιση οι Τοπικές Μονάδες Υγείας(ΤΟΜΥ),μόνιμοι ιατροί στο Γ.Ν.Αγρινίου (ηχητικό)

>
Σημαντική μεταρρύθμιση η οποία θα αλλάξει την αντίληψη των πολιτών για το τι είναι η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας χαρακτήρισε την δημιουργία και την λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) ,ο υποδιοικητής της 6ης Υ.Π.Ε, Μίλτος Ζαμπάρας,μιλώντας...
στον Aerafm 99,5 και στο Νότη Ρεντίφη,

Ο κ.Ζαμπάρας ανέφερε ότι οι ΤΟΜΥ είναι ένα καινούργιο εγχείρημα και πρόκειται για σταδιακή εργασία και σταδιακή μεταρρύθμιση ,ενώ η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να ανοίξουν τοπικές μονάδες υγείας σε σημεία των Καλλικρατικών Δήμων με εύκολη πρόσβαση και κριτήρια πληθυσμιακά,ώστε ο πολίτης να έχει ένα πρώτο σημείο επαφής με το σύστημα υγείας και συγκεκριμένα με την πρωτοβάθμια υγεία.
Έκανε λόγο για μια πρώτη και δύσκολη προσπάθεια καθώς πρόκειται για δημιουργία νέων δομών προς όφελος των πολιτών μέσα σε συρρικνωμένες δημοσιονομικές και οικονομικές συνθήκες,που χρειάζονται χρόνο για να αρχίσουν να αποδίδουν και να αποκτήσει ο πολίτης πρόληψη και αγωγή υγείας.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον καινοτόμο θεσμό του οικογενειακού ιατρού ,να γίνουν "το αποκούμπι" του κόσμου,μεγάλο ποσοστό των ασθενών να εξυπηρετείται στο δίκτυο των ΤΟΜΥ και να μην χρειάζεται να προσέρχονται στα Τ.Ε.Π των Δημόσιων νοσοκομείων,ώστε να γίνει αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Ερωτώμενος για την δυσλειτουργία που δημιουργήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Παθολογική Κλινική του Γ.Ν.Αγρινίου όταν δύο γιατροί οδηγήθηκαν σε αναρρωτική άδεια και  είχε ως αποτέλεσμα οι υπόλοιποι ιατροί της κλινικής να κληθούν να καλύψουν τα κενά και να επιβαρύνουν το ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα εφημεριών, να εκδώσουν ανακοίνωση με την οποία καταλογίζουν ευθύνες για την κατάσταση στο νοσοκομείο, τόσο στην διοίκηση,όσο και στην 6η ΥΠΕ.

Ο κ.Ζαμπάρας δήλωσε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη ,το προσωπικό τον νοσοκομείων έχει καταπονηθεί και κουραστεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται "αρρυθμίες".

Σημαντική παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας που αναμένεται να δώσει λύσεις σε πάρα πολλά ζητήματα είναι η αυτονόμηση των ΤΕΠ και η πλήρη στελέχωση με μόνιμους ιατρούς,ώστε οι ιατροί της Παθολογικής να αποδεσμευτούν από το ΤΕΠ.

Επίσης ως 6η ΥΠΕ αλλά και ως Υπουργείο γίνονται συλλογικές προσπάθειες με την Διοίκηση, να στελεχωθεί με μόνιμους ιατρούς η Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Αγρινίου,και όχι μόνο.

Ήδη τοποθετήθηκε ένας μόνιμος ιατρός στην παθολογική κλινική ,θα επαναπροκυρυχθεί η θέση του παθολόγου που βγήκε άγονη,ενώ τον Σεπτέμβριο αναμένεται να τοποθετηθούν οι γιατροί της προκήρυξης για τα  ΤΕΠ.

Ακούστε αναλυτικά τα όσα είπε ο κ.Ζαμπάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!