Δευτέρα, Μαΐου 07, 2018

Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου γόνατος :Διάγνωση και χειρουργική αποκατάσταση

>
Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου γόνατος:Διάγνωση και χειρουργική αποκατάσταση...










Του Χρήστου Θ. Λαμπράκη

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος αποτελεί έναν από τους τέσσερις βασικούς συνδέσμους του γόνατος  για αυτό και η ανακατασκευή του αποτελεί ένα από τα πιο συχνά χειρουργεία αρθοσκοπικής αποκατάστασης.
Εμβιομηχανικά ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος αποτρέπει την πρόσθια ολίσθηση και στροφή της κνήμης σε σχέση με τον μηρό. Συνεπώς μια ρήξη του ΠΧΣ συμβαίνει κατά τη διάρκεια στροφικής κάκωσης του γόνατος. Συναντάται  πολύ συχνά σε αθλήματα υψηλών απαιτήσεων (ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση) και μπορεί να συνοδεύεται από ρήξη μηνίσκων, οστεοχόνδρινη βλάβη, οστικό οίδημα ή άλλες συνδεσμικές βλάβες. Συνήθεις μηχανισμοί ρήξης είναι η απότομη αλλαγή κατεύθυνσης, η απότομη επιβράδυνση, η λανθασμένη προσγείωση από άλμα και η απευθείας πλήξη του γόνατος.
Ανατομικά ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος έχει 32 χιλ μήκος και 7-12 χιλιοστά πλάτος και αποτελείται από δυο δέσμες την πρόσθια-έσω δέσμη και την οπίσθια-έξω δέσμη. Η πρόσδεση του ανατομικά συνίσταται με κατεύθυνση από έσω προς τα έξω στην κνήμη και στο μηριαίο οστό αντίστοιχα. Η αιμάτωση του προέρχεται από τη μέση αρτηρία του γόνατος και νερώνεται από κλάδο του κνημιαίου νεύρου. Η σύσταση του δε αποτελείται από κολλαγόνο ( τύπου Ι 90 % και ΙΙΙ 10% )  και ανθίσταται σε δυνάμεις 2200 Ν περίπου.


Εικόνα 1. Ανατομία συνδέσμων του γόνατος και εικόνα ρήξης Προσθίου Χιαστού σε μαγνητική τομογραφία


Μετά την ρήξη του προσθίου χιαστού συνδέσμου το γόνατο του ασθενούς συνήθως συγκεντρώνει μεγάλη ποσότητα υγρού και συνοδεύεται από έντονο άλγος τόσο κατά την ρήξη όσο και αμέσως μετά. Κλινικά με την εξέταση του Ορθοπεδικού η ρήξη επιβεβαιώνεται με δυο κυρίως κλινικές δοκιμασίες ( LACHMAN’S TEST ΚΑΙ  PIVOT SHIFT TEST ) που στηρίζονται στην αστάθεια που προκαλεί στο γόνατο η ρήξη του χιαστού.
Διαγνωστικά κατά την οξεία ρήξη έχει αξία η απλή ακτινογραφία γόνατος όπου μπορεί να απεικονιστεί κάποιο συνοδό κάταγμα στην περιοχή ή ένα σημείο επιπέδωσης του έξω μηριαίου κονδύλου συνέπεια των δυνάμεων ρήξης του προσθίου χιαστού. Η gold standard διαγνωστική εξέταση αποτελεί η μαγνητική τομογραφία όπου εκτός από τη ρήξη των ινών του προσθίου χιαστού απεικονίζονται συνοδές ρήξεις μηνίσκου, τυχόν οστικό οίδημα, η κατάσταση του οπίσθιου χιαστού και των πλαγίων συνδέσμων καθώς επίσης και οστεοχόνδρινες βλάβες ή μικροκατάγματα που δεν φαίνονται στην απλή ακτινογραφία.   


  Εικόνα 2. Οι απλές ακτινογραφίες έχουν διαγνωστική αξία στη ρήξη ΠΧΣ κυρίως στην ανάδειξη καταγμάτων. Οστικό οίδημα σε μαγνητική τομογραφία

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της ρήξης προσθίου χιαστού είναι αμιγώς χειρουργική. Η μη χειρουργική θεραπεία συνίσταται σε αποφόρτιση του σκέλους με τη  χρήση βακτηρίων και έναρξη φυσικοθεραπειών για μυϊκή ενδυνάμωση και υποχώρηση του οιδήματος της περιοχής. Σε Συντηρητική θεραπεία προχωράμε συνήθως σε ηλικιωμένους ασθενείς ή σε λιγότερο δραστήριους νεότερους ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν συνοδές βλάβες και δεν παρουσιάζουν επεισόδια αστάθειας κατά την κλινική δοκιμασία από τον Ορθοπεδικό. Πάντως η συντηρητική θεραπεία σε νεότερους ασθενείς έχει συσχετιστεί με πρώιμα συμπτώματα αρθρίτιδας γόνατος ειδικά σε περιπτώσεις αστάθειας.
Γενικά όμως η σύσταση για την ρήξη προσθίου χιαστού είναι η χειρουργική ορθοσκοπική αποκατάσταση συνήθως 3 εβδομάδες μετά την ρήξη για να αποφευχθεί η επιπλοκή της αρθροίνωσης. Στη πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό επιτυγχάνεται με την δημιουργία τούνελ τόσο στο μηριαίο ( ένα ή δυο τούνελ) όσο και στην  κνήμη που σκοπό έχουν την ανατομική αποκατάσταση του προσθίου χιαστού. Στα τούνελ που δημιουργούνται ο χειρουργός τοποθετεί σαν κορδόνι το νέο μόσχευμα που αντικαθιστά τον κομμένο χιαστό σύνδεσμο. Μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι από τον επιγονατιδικό σύνδεσμο, από τους οπίσθιους μηριαίους, από τον τετρακέφαλο και τεχνητά μοσχεύματα. Το είδος μοσχεύματος εξαρτάται από την εμπειρία του  ορθοπεδικού και το προφίλ του ασθενούς.
Μεγάλο ρόλο στο ποσοστό επιτυχίας παίζει η αποκατάσταση μετά την αρθοσκοπική πλαστική του προσθίου χιαστού ακολουθώντας τα διεθνή πρωτόκολλα και εξατομικεύοντας ανά περίπτωση.

ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ Θ . ΧΡΗΣΤΟΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ
ΜΠΑΙΜΠΑ 32 4ος όροφος -Αγρίνιο
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6907509340 - 2641181082

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!