Τρίτη, Ιανουαρίου 16, 2018

16 Ιανουαρίου 1980:Δολοφονείται από την 17Ν ο Καινουργιώτης Αστυνομικός Σωτήρης Σταμούλης

>
Οι Πέτρου και Σταμούλης
Το βράδυ της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου 1980, παρά τον άσχημο καιρό και την καταρρακτώδη βροχή, τίποτα δεν προμήνυε αυτό που θα επακολουθούσε...

Ο υποδιοικητής των ΜΑΤ, Αστυνόμος Παντελής ΠΕΤΡΟΥ, φεύγει από το γραφείο του στην οδό Πειραιώς και επιβιβάζεται στο υπηρεσιακό του αυτοκίνητο, με προορισμό το σπίτι του, στην οδό Διαγόρα 18, στο
Παγκράτι. Οδηγός του ήταν ο Αστυφύλακας Σωτήρης Σταμούλης(καταγώμενος από το Καινούργιο Τριχωνίδος). Και ενώ το όχημα ανέβαινε την οδό Στίλπωνος, μόλις 100 μέτρα πριν τον τελικό του προορισμό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δύο ή τρία άτομα,πυροβόλησαν με δύο 45άρια πιστόλια 11 φορές, εναντίον των δύο αστυνομικών.


Ο Παντελής Πέτρου σκοτώνεται ακαριαία, έχοντας δεχτεί έξι σφαίρες, ενώ ο Σωτήρης Σταμούλης,


αν και βαριά τραυματισμένος, έχοντας δεχτεί πέντε σφαίρες, καταφέρνει να βγει από το αυτοκίνητο και δίνει σε μια διερχόμενη κοπέλα τον ασύρματό του, προκειμένου να ενημερώσει το Κέντρο της Άμεσης Δράσης για το συμβάν. Λίγες μέρες μετά υποκύπτει στα τραύματά του. 

Το σημείο της δολοφονίας
Οι δράστες διαφεύγουν με κλεμμένο, όπως αποδείχτηκε αργότερα, ΙΧ, το οποίο σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα Θανάση Βαρούτσο: «ήταν μάρκας Πεζό, πράσινου χρώματος και με αριθμό κυκλοφορίας ΕΡ 3215», το οποίοεντοπίζεται, ύστερα από ανώνυμο τηλεφώνημα, μια μέρα αργότερα, σεαπόσταση 200 μέτρων από το σημείο της δολοφονίας, στην οδό Εκάλης. Οι δράστες χρησιμοποιούν και δεύτερο αυτοκίνητο διαφυγής, για το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια ανακάλυψη που έγινε μετά από μερικά χρόνια  και για την οποία θα γίνει ιδιαίτερη μνεία παρακάτω. Όσον αφορά τώρα τους δράστες των δολοφονιών, οι μαρτυρίες έκαναν λόγο για δύο ή τρία άτομα και σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα Θεόδωρο Φαλτσέτα: «Ο ένας από αυτούς έμοιαζε με γορίλα, είχε γένια και τα μαλλιά του έκρυβαν σχεδόν τα μάτια».

Την ευθύνη για τις δολοφονίες αναλαμβάνει με προκήρυξή  της  ητρομοκρατική οργάνωση «17 ΝΟΕΜΒΡΗ» (από εδώ και στο εξής 17Ν, χάριν συντομίας). Η προκήρυξη έχει τίτλο: «ΦΟΛΑ ΣΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΩΝ ΜΑΤ. ΤΑ ΜΑΤ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ».

Ολόκληρη η προκήρυξη διακατέχεται από ένα αρρωστημένο μίσος για τουςΑστυνομικούς των ΜΑΤ,  δημιουργεί κοινωνικούς αυτοματισμούς εναντίον όσων υπηρετούν στα ΜΑΤ και τους στοχοποιεί ξεκάθαρα.

Ορισμένα αποσπάσματα της εν λόγω προκήρυξης είναι χαρακτηριστικά: «…(τα ΜΑΤ) είναι απαραίτητη ένοπλη δύναμη για την αναπαραγωγή των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών εκμετάλλευσης των εργαζομένων απ’ το μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό», «…Τα ΜΑΤ σαν κύρια δύναμη τρομοκρατίας του λαού, παίζουν τον ίδιο ρόλο που έπαιξαν οι βασανιστές στη διάρκεια της δικτατορίας», «…Έτσι αποφασίσαμε να εκτελέσουμε έναν από τους βασικούς αρχηγούς τους, τον υποδιοικητή των ΜΑΤ μαζί με τον οδηγό – σωματοφύλακά του, που δεν είναι απλός οδηγός αλλά επίσης κοπρόσκυλο των ΜΑΤ».

Είναι η πρώτη φορά που στοχοποιείται η Αστυνομία  και όσοι υπηρετούν σ’ αυτήν και από τότε μέχρι και σήμερα, 32 χρόνια μετά, εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο των τρομοκρατών και των οργανωμένων μειοψηφιών της βίας με πολιτικό μανδύα.
Ο Αστυνόμος Πέτρου, είχε αποταχθεί από το Σώμα μετά την 21η Απριλίου, ως ευνοημένος από την κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου, που τον τοποθέτησε το 1964 Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος, ενώ ήταν ακόμα Υπαστυνόμος. Ο δε Αστυφύλακας Σταμούλης, είχε καταταγεί μόλις το 1976και ήταν γιος μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας από την Τριχωνίδα μεεφτά παιδιά.

Ποιοί είναι οι δολοφόνοι του Παντελή ΠΕΤΡΟΥ και του Σωτήρη ΣΤΑΜΟΥΛΗ;

Απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να δοθεί, ακόμα και σήμερα, 38 χρόνια μετά, παρά την εξάρθρωση της «17Ν». Μόνο ενδείξεις και εικασίες  μπορούμε να κάνουμε για τους δολοφόνους, τους συναυτουργούς και τους ηθικούς αυτουργούς των δολοφονιών, με τα στοιχεία που προέκυψαν από την προανάκριση και την ακροαματική διαδικασία.

Χαρακτηριστικότερο στοιχείο είναι η τετράωρη προανακριτική απολογία, για δεύτερη φορά και με δική του επιθυμία, στην ανακρίτρια, του κατηγορουμένου για συμμετοχή στη «17Ν» Παύλου ΣΕΡΙΦΗ, ή «Βαγγέλη» ή «Νικήτα» της οργάνωσης, όπου μεταξύ άλλων, υποστήριξε: «Παραδέχομαι ότι συμμετείχα στις δολοφονίες Γουέλς, Πέτρου και Σταμούλη», « Ο ¨Λάμπρος¨ είναι ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός. Είναι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος», «Ο ¨Λάμπρος¨ εκτέλεσε Γουέλς, Σταμούλη και Πέτρου. Στη δεύτερη δολοφονία (του Σταμούλη) συμμετείχε κι άλλο πιστόλι».

Αργότερα, στην ακροαματική διαδικασία, ο Παύλος Σερίφης ανακάλεσε τηνπροανακριτική του απολογία και τα λεγόμενά του δεν επαληθεύτηκαν από άλλα αποδεικτικά στοιχεία. Οι δολοφονίες των Πέτρου και Σταμούλη δεν διερευνήθηκαν, ούτε μάθαμε ποιοι ήταν οι δολοφόνοι, γιατί οι ενέργειες αυτές (και όλες προ του 1983) είχαν παραγραφεί, όπως προέβλεπε η ελληνική νομοθεσία.

Ανάμεσα στα ευρήματα που βρέθηκαν στη γιάφκα του Χρήστου Τσουτσουβή, βρέθηκαν και ένα κοκάλινο μπρελόκ και ένα κλειδί. Σε ένακομμάτι χαρτιού, που κολλήθηκε με κολλητική ταινία στο μπρελόκ, είχαν γραφεί με τον γραφικό χαρακτήρα του Χ. Τσουτσουβή, τα στοιχεία του αυτοκινήτου που είχε χρησιμοποιηθεί σαν δεύτερο όχημα διαφυγής μετά τις δολοφονίες των Πέτρου και Σταμούλη…

Αναδημοσίευση από:http://taneatismikrospilias24.weebly.com

5 σχόλια:

  1. ΑΘΑΝΑΤΟΣ...Μπράβο Νώντα που έψαξες και θυμήθηκες αυτό το συγλονιστικο γεγονος.Το Καινούργιο πενθοπύσε έναν εξαιρετικό άνθρωπο που τον δολοφονησαν κτηνη.ΑΘΑΝΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γεγονός από μόνο του όντως συγκλονιστικό ,καθώς δύο αθώοι άνθρωποι δολοφονήθηκαν επειδή ήταν στην δουλειά τους.Η είδηση τότε έπεσε σαν βόμβα στο Καινούριο όπως ανέφεραν μεγαλύτεροι που θυμούνται το εγκληματικό γεγονός.

      Διαγραφή
  2. Η πολιτεία δεν σκέφτηκε να τον τιμήσει Ούτε ένας δρόμος δεν φέρει το όνομά του (εκτός και κάνω λάθος) να θυμίζει ότι ήταν θύμα τρομοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Πέτρου και Σταμούλης ήταν τα πρώτα θύματα Αστυνομικοί της 17Ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η κυβέρνηση του σήμερα αδιαφορεί για το οτι δυο αθώοι άνθρωποι στερηθηκαν την ζωη τους τοσο αδοξα αλλα κ πως θερησε την στεναχώρια σε δυο οικογένειες που ζουν με την ανάμνηση αυτών των ανθρώπων !!!εκ μέρος της οικογένια Σταμουλη που ακομα κ σήμερα πενθεί γιαυτο το γεγονός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!