Δευτέρα, Αυγούστου 14, 2017

Από την Ιερά Μονή Φωτμού αρχίζουν οι φετινές Γιορτές Αγίου Κοσμά Αιτωλού στον Δήμο Θέρμου

>
Στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο Δήμος Θέρμου θα αναδείξει τα μοναστήρια της περιοχής του, δηλαδή ...
τη θρησκευτική και ιστορική αξία του καθενός και τη σημασία τους για τον τόπο σε βάθος χρόνου. Για τον λόγο αυτό οι εκδηλώσεις φέτος θα ξεκινήσουν από την Ιερά Μονή Φωτμού την Τετάρτη 16 Αυγούστου.


             Συγκεκριμένα στις 18.30 θα τελεστεί Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στην Ιερά Μονή Φωτμού από το Σύνδεσμο Αποκουριτών Αιτωλίας «ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» και στις 19.15 θα ακολουθήσει ομιλία από την Οσιολογιωτάτη Γερόντισσα Μαριάμ, Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Γενεθλίου Θεοτόκου Κατερινούς με θέμα: «Ιερά Μονή Φωτμού – Η προσφορά του Μοναχισμού στην Τουρκοκρατία και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής. Η εκδήλωση θα κλείσει με εκκλησιαστικούς ύμνους από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Αγρινίου και Περιχώρων «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος».



            Η Μονή Φωτμού βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το Πετροχώρι Θέρμου κοντά στην όχθη της λίμνης Τριχωνίδας. Πρόσβαση επιτυγχάνεται και από παραλίμνιο δρόμο, από τα Λουτρά της Κάτω Μυρτιάς. Το μοναστήρι αυτό αριθμεί ζωή ορισμένων εκατοντάδων ετών, τουλάχιστον από τον 16ο αιώνα και εξής, σύμφωνα με την επιγραφική επιβεβαίωση (1589).Η πολυκύμαντη ζωή της Μονής Φωτμού ταυτίζεται με τη διαχρονική παρουσία των μεγαλυτέρων γειτονικών μονών στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, της Μονής Μυρτιάς (12ος αι.) και της Μονής Προδρόμου Δερβέκιστας (τέλη 15ου αι.). Η λαϊκή ονομασία Μονή του Φωτμού σχετίζεται με το φως εκ της θέσης του ή με το όνομα κάποιου Φωτεινού ή με ανάλογο τοπωνύμιο. Στην κτητορική επιγραφή αναγράφεται ότι η Μονή αφιερώνεται στην Περίβλεπτο Θεοτόκο και τιμάται το Γενέσιο της Παναγίας, στις 8 Σεπτεμβρίου. Η Μονή Φωτμού σήμερα είναι ένα ερημικό αλλά ζωντανό μνημείο, φορτωμένο με ιστορικές μνήμες και η αξία της ύπαρξής του είναι πολύ μεγάλη, εφόσον άκμασε στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
           Ο Δήμος Θέρμου καλεί όλους τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες που θα βρίσκονται στην περιοχή, να παραστούν την Τετάρτη 16 Αυγούστου στην Ιερά Μονή Φωτμού και να απολαύσουν εκτός των εκδηλώσεων και το υπέροχο τοπίο που την περιβάλλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!