Πέμπτη, Ιουνίου 22, 2017

Αφετηρία για στενή και πολυεπίπεδη συνεργασία, η αδελφοποίηση του Δήμου Θέρμου με τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου Λήμνου

>


Στις 17 Ιουνίου 2017, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης Πεσόντων Αεροπόρων που διοργάνωσε ο Δήμος Θέρμου για να τιμήσει τους Πεσόντες Αεροπόρους του, έγινε...
και η τελετή αδελφοποίησης του Δήμου Θέρμου με τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου Λήμνου. Στην περιοχή του Αγίου Ευστρατίου, ως γνωστόν, σκοτώθηκε ο υποσμηναγός Νικόλαος Ανδρέα Σιαλμάς κατά τη διάρκεια αποστολής αναχαιτίσεως τουρκικών αεροσκαφών, χειριζόμενος αεροσκάφος F-1CG της 342 Μοίρας Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης,  στις 18 Ιουνίου 1992.




Μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης οι δύο δήμαρχοι τόνισαν στις ομιλίες τους πως πρόθεσή τους είναι η πράξη αυτή να μη περιοριστεί στον καθαρά συμβολικό της χαρακτήρα, αλλά να αποτελέσει την απαρχή μιας στενής συνεργασίας με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε κάθε αφορμή, επ’ ωφελεία και των δύο δήμων και κατά συνέπεια των δημοτών τους. Μια συνεργασία που μπορεί να έχει τη μορφή πολιτιστικών εκδηλώσεων, την προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, την ανάδειξη εκατέρωθεν των στοιχείων εκείνων που προβάλουν τον κάθε δήμο και των ιδιαιτεροτήτων που τον καθιστούν μοναδικό, του πλούσιου ιστορικού παρελθόντος και των δύο και των παρακαταθηκών που αφήνει και πολλά άλλα.



Η εν λόγω συνεργασία αναμένεται να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, αρχικά με ανταλλαγή επισκέψεων και «συνδετικούς κρίκους» το Μνημείο του Νικολάου Σιαλμά το οποίο αποτελεί ξεχωριστό σημείο αναφοράς του Αγίου Ευστρατίου στο ομώνυμο ακρωτήρι, στο νότιο άκρο του νησιού και το Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων στον Λόφο του Αγίου Κοσμά στο Μέγα Δέντρο Θέρμου. Τα δύο Μνημεία όπως άλλωστε και η θυσία για την πατρίδα του ηρωϊκού τέκνου της Αιτωλικής πόλης, αποτελούν το κοινό σημείο αναφοράς των δύο δήμων και τον καθοριστικό παράγοντα που οδήγησε στην αδελφοποίησή τους.




Χαρακτηριστική για την προοπτική της συνεργασίας και την σημασία που αποδίδεται σε αυτή, είναι η δήλωση του Δημάρχου Θέρμου Σπύρου Κωνσταντάρα κατά την τελετή αδελφοποίησης των δύο δήμων, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Θέρμου: “Μια σημαντική στιγμή για τους δύο δήμους είναι η Αδελφοποίηση, η οποία ως θεσμός θα πετύχει μια ευρύτερη συνεργασία. Προπομπός αυτής της ημέρας είναι η επίσκεψη του Συλλόγου Θερμίων Αθηνών στον Αη Στράτη. Προχωρούμε με τους καλύτερους οιωνούς“.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ιδέας της αδελφοποίησης, διαδραμάτισε ο Σύλλογος Θερμίων “Θέρμιος Απόλλων”.

Χρήσιμο είναι επίσης να δημοσιοποιηθεί το κείμενο του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης των δύο δήμων, το οποίο έχει ως εξής:Πρωτόκολλο αδελφοποίησης. Στο Θέρμο, σήμερα Σάββατο 17 Ιουνίου του 2017 και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας και η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου κα. Μαρία Κακαλή οι οποίοι ενεργούν σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου και του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Ευστρατίου αντίστοιχα που ελήφθησαν σύμφωνα με το άρθρο 220 του Ν. 3463/2009 ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ανακηρύσσοντας τον Δήμο Θέρμου και τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου ΑΔΕΛΦΟΥΣ.  ΠΡΟΟΙΜΙΟ  Το γεγονός ότι στις 18 Ιουνίου 1992 έπεσε ηρωϊκά στην περιοχή του Αγίου Ευστρατίου ο Υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς από το Θέρμο κατά την διάρκεια αερομαχίας με Τουρκικά F-16, υπερασπιζόμενος την πατρίδα, αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θεμελιώνεται η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των Δήμων μας που επισημοποιείται και αποκτά καινούργια προοπτική με την υπογραφή του παρόντος Πρωτοκόλλου.  ΣΤΟΧΟΙ  Γενικοί στόχοι της Αδελφοποίησης είναι: Η ανάπτυξη δυναμικών και αγωνιστικών παρεμβάσεων, δράσεων και πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης και ευημερίας. Η προαγωγή των οικονομικών, πολιτιστικών, μορφωτικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των Δήμων μας και η ενδυνάμωση των σχέσεων αμοιβαίας φιλίας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Η προβολή και ανάδειξη της Ιστορίας των Πόλεων και περιοχών.  ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ  Ειδικότερα, ο Δήμος Θέρμου και ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου ως ανωτέρω εκπροσωπούνται, ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ Να εργαστούν από κοινού για την ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίας συνεργασίας με έμφαση στους τομείς της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού, της Κοινωνικής Πολιτικής, της Προβολής και Ανάπτυξης της Τοπικής Ιστορίας, της Νέας Γενιάς, του Αθλητισμού, της Αυτοδιοικητικής Λειτουργίας, του Τουρισμού, της Ανάπτυξης και της Προστασίας του Περιβάλλοντος. Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ



Την ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και απόψεων σε όλους τους προαναφερόμενους τομείς. Την καθιέρωση σε ετήσια βάση πολιτιστικών και αθλητικών ανταλλαγών. Την ανάπτυξη και τον συντονισμό προγραμμάτων και δράσεων για την προβολή της Νεώτερης Ιστορίας των δύο περιοχών (Συνέδρια, Αφιερωματικές εκδηλώσεις, Εκδόσεις κ.ά.) Την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων με τη συμμετοχή της Νέας Γενιάς και την ανταλλαγή αντιπροσωπειών νέων στους διάφορους τομείς της συνεργασίας. Την ανταλλαγή αποστολών και ομάδων εργασίας στον τομέα της Αυτοδιοικητικής λειτουργίας και δράσης. Την ανάπτυξη κοινής και συντονισμένης πρωτοβουλίας για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της Ειρήνης.  αποφασιστεί από κοινού.  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ  Η επίτευξη των γενικότερων και ειδικότερων στόχων του Πρωτοκόλλου θα πραγματοποιηθεί με την ανταλλαγή αποστολών και ομάδων εργασίας, που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση των ανωτέρω αναφερόμενων στόχων. Κοινή επιτροπή που ορίζεται από τα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια θα παρακολουθούν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων του παρόντος Πρωτοκόλλου – Συμφώνου Αδελφοποίησης, Φιλίας και Συνεργασίας. Το παρόν Πρωτόκολλο υπογράφεται σήμερα 17 Ιουνίου 2017 στο Θέρμο όπου πραγματοποιείται η Αδελφοποίηση. Θέρμο 17 Ιουνίου 2017  ο Δήμαρχος Θέρμου ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου ΜΑΡΙΑ ΚΑΚΑΛΗ“.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!