Σάββατο, Ιουνίου 17, 2017

Η διάλυση της ΤΕΕ συνεχίζεται ….ηλεκτρονικά

>
Του Κώστα Κορδάτου*
Οι ηλεκτρονικές εγγραφές στα ΕΠΑΛ, είναι ένα ακόμη κομμάτι του πάζλ, που έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα, για το θλιβερό μέλλον της πολύπαθης ΤΕΕ.
     Πριν ένα χρόνο, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την παραπέρα συρρίκνωση της ΤΕΕ...
και δρομολογήθηκαν με σαφή βήματα (ν. 4386/16) η κατάργηση τομέων, ειδικοτήτων και ΕΠΑΛ.  Η δημιουργία υπερτομέων για πρώτη φορά στην ιστορία της ΤΕΕ, με πολλές ειδικότητες που μέχρι τότε ανήκαν σε διαφορετικούς τομείς και η υποχρεωτική κοινή τάξη τομέα, είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλές υπεραριθμίες εκπ/κων και φυσικά ολιγομελή τμήματα στην τάξη.
 Επίσης η κατάργηση σημαντικών και μαζικών τομέων και ειδικοτήτων και της διαθεσιμότητας για δύο χρόνια 2000 περίπου συν/φων το 2013, είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το μαθητικό δυναμικό των ΕΠΑΛ, γεγονός που επιδείνωσε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.
     Φέτος για πρώτη φορά, στο τέλος του τετραμήνου, έγινε χαρακτηρισμός φοίτησης στη μέση της χρονιάς στα ΕΠΑΛ, καταγράφοντας τους μη παρακολουθούντες μαθητές (ν. 4386) και στο β΄ τετράμηνο έγιναν νέες αναθέσεις μαθημάτων σε αρκετές περιπτώσεις.
     Τον Απρίλιο η περιφέρεια έστειλε οδηγίες στους συλλόγους διδασκόντων των ΕΠΑΛ, να καθορίσουν των αριθμό των ειδικοτήτων στην Τάξη για την νέα χρονιά, λαμβάνοντας μόνο υπ όψιν τον αριθμό των μαθητών της Τάξης! Φυσικά οι σύλλογοι λαμβάνοντας υπ όψιν όλους τους λόγους και επειδή ήταν αδύνατον να εκτιμήσουν από τον Απρίλη τις προθέσεις  επιλογής ειδικότητας των μαθητών, δεν κατάργησαν καμία από τις ειδικότητες που υπήρχαν.
Με την νέα εγκύκλιο που θέλει για πρώτη φορά οι εγγραφές στα ΕΠΑΛ, να γίνουν ηλεκτρονικά σε συγκεκριμένη πλατφόρμα, με ΑΦΜ, κωδικούς taxis, κ.α. των γονέων, το υπουργείο θέλει να ελέγξει τις εγγραφές και να τις κατευθύνει – κατανείμει με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκύψουν ακόμη περισσότερες συγχωνεύσεις – καταργήσεις τομέων, ειδικοτήτων αλλά και σχολικών μονάδων.
 Για αυτό και επιβάλει στους αιτούντες μαθητές να επιλέξουν όχι ένα αλλά τρία ΕΠΑΛ! Πιο συγκεκριμένα: Στην Α΄ Τάξη κοινή στα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, οι μαθητές που επιθυμούν να εγγραφούν στα ΕΠΑΛ,  για να αποφύγουν την ταλαιπωρία της ηλεκτρονικής δήλωσης επιλογής ΕΠΑΛ και μετά κανονικής εγγραφής, θα προτιμήσουν να εγγραφούν στο ΓΕΛ της γειτονιάς τους!  Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό, με δόλιο τρόπο το υπουργείο αποτρέπει την εγγραφή στη Α΄του ΕΠΑΛ, για να τα αδειάσει από μαθητές ακόμη περισσότερο!
Στη Β΄& Γ΄ Τάξη, εκτός από τομέα και ειδικότητα, πρέπει να επιλέξουν όχι ένα αλλά τρία ΕΠΑΛ!

Παράδειγμα για τα ΕΠΑΛ Αμφιλοχίας, Βόνιτσας, Καινουργίου, Κατοχής, Ναυπάκτου, Μακρυνείας κ.λ.π. που επιθυμούν να φοιτήσουν οι μαθητές αυτών των περιοχών, αν έχει «κλείσει» κλειδώσει πλέον ο τομέας τον Ιούλιο η την ειδικότητα που επέλεξαν, θα τους αναγκάσουν να πάνε σε κάποιο άλλο ΕΠΑ.Λ (αν υπάρχει ακόμα ενδιαφέρον), μακριά από το σπίτι τους, μπορεί και στην Πάτρα για τους Ναυπάκτιους, η να αλλάξουν τομέα η ειδικότητα για να παραμείνουν στο ΕΠΑΛ της περιοχής τους.

Ένας λόγος που ο αριθμός μαθητών στην Α’ ΕΠΑΛ μέχρι στιγμής είναι μικρός είναι γιατί οι γονείς προτιμούν την Α’ Λυκείου κοντά στη γειτονιά τους και του χρόνου βλέπουν…..  

Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο ότι και μετά την ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών αιτήσεων προτίμησης, παρ όλο που θα δοθούν παρατάσεις εγγραφών, Ιούλιο και Σεπτέμβριο, τα τμήματα που δεν θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο από το υπουργείο αριθμό μαθητών, θα «κλειδώσουν», δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τις εγγραφές μετά τις 30/6 και φυσικά θα καταργηθούν!

     Συνάδελφοι/σσες, σ όλα τα προηγούμενα, για να έχουμε την πλήρη εικόνα που θα διαμορφωθεί για την ΤΕΕ, , πρέπει να συνυπολογίσουμε, τα προαπαιτούμενα των μνημονίων, τις οδηγίες – κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και φυσικά το «νέο Λύκειο» που δρομολογηθεί, με το σχέδιο που θα ψηφιστεί το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια όπως πρόσφατα μας δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου!
   
Θέλουν να μετακινήσουν τους μαθητές της ΤΕΕ από την τυπική λυκειακή βαθμίδα και να την εντάξουν στον νέο ενιαίο χώρο της Κατάρτισης, ΕΕΚ,  όπως τον ονομάζει το μνημόνιο και ο Ν 4386/16. Θέλουν να μειώσουν δραματικά το κόστος λειτουργίας των σχολείων. Στην ΕΕΚ, (Επαγγελματική Εκπ/ση Κατάρτιση) δεν υπάρχει καμιά συνταγματική υποχρέωση να χρηματοδοτείται από την πολιτεία και οι εκπαιδευτικοί θα μετατραπούμε σε εκπαιδευτές και «εκτελωνιστές» της μαθητείας, με ότι αυτό συνεπάγεται!

Θα αδειάσουν και την λυκειακή βαθμίδα, διαμορφώνοντας το ελιτίστικο, για λίγους μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, (το νέο 2ετες ΕΠΑΛ δεν θα δίνει ούτε καν πτυχίο) και θα οδηγήσουν τους μαθητές των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων και των λαϊκών οικογενειών στην μεταγυμνασιακή κατάρτιση τα ΙΕΚ (προβλέπεται από το πόρισμα - εισήγηση της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής) και στη μαθητεία, που η ΕΕΚ  θα διαχειρίζεται.

Θα διώξουν τους μαθητές από τα θρανία και τα σχολικά εργαστήρια και θα τους στείλουν στα εργοστάσια (ποια εργοστάσια!!!), στις πολυεθνικές επιχειρήσεις, Νοσοκομεία, ΟΤΑ κλπ, να παίρνουν (τσάμπα) τις θέσεις εργασίας των άνεργων γονιών τους!

Βασικό προαπαιτούμενο του 3ου μνημονίου, μέχρι το τέλος του 2019, τουλάχιστον το 33% των εκπαιδευόμενων στην ΕΕΚ, θα συμμετέχουν στη μαθητεία.

Θέλουν φέτος με τον ηλεκτρονικό τρόπο εγγραφών στα ΕΠΑΛ να μειώσουν το μαθητικό δυναμικό τουλάχιστο 30%. Θα κλείσουν όλα τα περιφερειακά ΕΠΑΛ και θα φτιάξουν μια νέα «Γκράβα» και στο Αγρίνιο για κεντρική διαχείριση, κατάργηση οργανικών θέσεων, κινητικότητα-απολύσεις!!!

ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

Η ΤΕΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΥΠΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ.

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΕΠΑΛ.

ΝΑ ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΟΥΝ, ΤΟΜΕΙΣ, ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ Δ/ΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΠΑΛ.
 Αγρίνιο 16-06-2017

*Ο Κώστας Κορδάτος είναι καθηγητής στο ΕΠΑΛ Καινουργίου μέλος του Δ.Σ. της Β' ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας και Πρόεδρος της ΠΕΤΕΕΜ (Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών)


1 σχόλιο:

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!