Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2017

Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β,υπό όρους

>
Ένα μικρό βήμα στην αντιμετώπιση της μηνιγγίτιδας Β έκανε επιτέλους η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη χώρα μας. Παρά το γεγονός ότι το πρώτο και μοναδικό εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β κυκλοφορεί...
στα ελληνικά φαρμακεία από τον Μάρτιο του 2014, μόλις πριν λίγες ημέρες η Επιτροπή αποφάσισε να το εντάξει -υπό προϋποθέσεις- στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών για παιδιά, εφήβους και ενήλικες για το 2017. Αυτό σημαίνει ότι η κάλυψή του αφορά άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου κι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τη νόσο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η δωρεάν διάθεση του εμβολίου δεν πρέπει να περιοριστεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά να επεκταθεί σε όλα τα παιδιά, καθώς η πλειοψηφία των περιστατικών μηνιγγίτιδας αφορά κυρίως υγιή άτομα, στα οποία η θνητότητα είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Επιπλέον, όλα τα παιδιά δικαιούνται πρόσβαση στο εμβόλιο, το οποίο μέχρι στιγμή οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους. Μάλιστα, το κόστος του δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, όταν κάθε δόση κοστίζει 104,39 ευρώ και για τα παιδιά μέχρι ενός έτους χρειάζονται τέσσερις δόσεις.

Η επίσημη αιτιολογία που χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη μη ένταξη του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παίδων και Ενηλίκων είναι η χαμηλή σποραδικότητα των κρουσμάτων στην ελληνική επικράτεια.

Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η οροομάδα τύπου Β (MenB) ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών (περίπου 90%) στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Η εξέλιξη της νόσου είναι ταχύτατη και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο σε διάστημα 24 – 48 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, τα οποία συχνά μοιάζουν με αυτά της γρίπης όπως ο πυρετός, ο εμετός και η κεφαλαλγία. Ήδη από την αρχή του 2017 έχουν καταγραφεί συνολικά 8 κρούσματα της νόσου στη χώρα μας, ενώ πέρυσι δύο νήπια έχασαν τη ζωή τους και άλλα δύο ακρωτηριάστηκαν.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Όπως προβλέπει η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν βρέφη και παιδιά με ανατομική ή λειτουργική ασπληνία (όπως δρεπανοκυτταρική αναιμία) και με εμμένουσα (συγγενή ή χρόνια) έλλειψη κλασμάτων συμπληρώματος, καθώς και όσα βρίσκονται σε θεραπεία με eculizumab.

Σε ομάδα υψηλού κινδύνου ανήκουν και τα άτομα με ανατομική ή λειτουργική ασπληνία, ανεπάρκεια κλασμάτων συμπληρώματος, HIV λοίμωξη, προσωπικό εργαστηρίων που ασχολείται με καλλιέργειες μηνιγγιτιδόκοκκου, ανεμβολίαστοι φοιτητές που μένουν σε φοιτητικές εστίες, στρατιώτες και πρόσωπα που μένουν ή ταξιδεύουν σε ενδημικές περιοχές (ζώνη μηνιγγίτιδας, υποσαχάρια Αφρική) κατά την ξηρά περίοδο από Δεκέμβριο μέχρι Ιούνιο και ιδιαίτερα αν υπάρχει μεγάλης διάρκειας επαφή με τους κατοίκους της περιοχής, ταξιδιώτες στη Μέκκα κατά το ετήσιο ιερό προσκύνημα (Hajj), έλεγχος επιδημιών με βάση την οροομάδα του μηνιγγιτιδόκοκκου.

Η συχνότητα εμβολιασμού

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών οι δόσεις των εμβολίων ανάλογα με την ηλικία είναι οι εξής:
– Για βρέφη που αρχίζουν τον εμβολιασμό σε ηλικία δύο μηνών προβλέπονται 4 δόσεις (στις ηλικίες 2, 4, 6 και 12 – 15 μηνών).
– Για βρέφη που αρχίζουν τον εμβολιασμό από την ηλικία των 6 μηνών προβλέπονται δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 8 εβδομάδων και χορήγηση μιας αναμνηστικής δόσης σε ηλικία 12 – 23 μηνών τουλάχιστον δύο μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό.
– Για νήπια που αρχίζουν τον εμβολιασμό μεταξύ 12 – 23 μηνών προβλέπονται δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 8 εβδομάδων και μια αναμνηστική δόση 12 – 23 μήνες μετά τη δεύτερη.
– Για παιδιά που αρχίζουν τον εμβολιασμό στην ηλικία 2 – 10 ετών προβλέπονται δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 8 εβδομάδων.
– Για παιδιά που αρχίζουν τον εμβολιασμό από 11 ετών και μετά προβλέπονται δύο δόσεις με μεσοδιάστημα τουλάχιστον ενός μηνός.
– Για τους ενήλικες απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

πηγή ανάρτησης:https://makthes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!