Δευτέρα, Μαΐου 01, 2017

Καινούργιο-Παναιτώλιο ως τουριστικοί προορισμοί...τι αναφέρει τουριστικός οδηγός

>
Κωμοπόλεις αγροτικού χαρακτήρα, το Καινούργιο - έδρα του Δήμου Θεστιέων - και το Παναιτώλιο απλώνονται σε εύφορη πεδινή έκταση, κοντά στη λίμνη Τριχωνίδα. Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, ο Θέστιος...
ήταν ο γενάρχης των Θεστιέων και βασιλιάς της Αιτωλίας. Από το Παναιτώλιο καταγόταν, μεταξύ άλλων αξιόλογων εικαστικών, ο φημισμένος γλύπτης Χρήστος Καπράλος (1909-1993). Το Καινούργιο έχει 2.991 και το Παναιτώλιο 3.022 κατοίκους.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το Κέντρο Περιβάλλοντος Τριχωνίδας
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ, στη θέση "Αμπάρια", ανάμεσα στο Καινούργιο και το Παναιτώλιο. Λειτουργούν εκθεσιακός χώρος (θεματικοί πίνακες, μακέτα της Τριχωνίδας, ενυδρείο με ψάρια της λίμνης), αίθουσα προβολών και εργαστήριο ανάλυσης ποιότητας νερού. Στον ίδιο χώρο θα δείτε εκθετήριο του Γυναικείου Συνεταιρισμού Παναιτωλίου με τοπικά προϊόντα (γλυκά κουταλιού, τραχανά, χυλοπίτες κ.ά.).
Η Λίμνη Τριχωνίδα
Η ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ. Η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας - με επιφάνεια 97 τ.χλμ, περίμετρο 51 χλμ και μέγιστο βάθος 58 μ. - οφείλει πιθανώς την ονομασία της στην αρχαία αιτωλική πόλη Τριχώνιον. Η Τριχωνίδα έχει μεγάλη αισθητική, οικολογική και αλιευτική αξία. Φιλοξενεί μεγάλο αριθμό σπανίων ή απειλουμένων φυτικών και ζωικών ειδών.
Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, στο Καινούργιο. Θα δείτε, επίσης, τον ανδριάντα του Κοσμά του Αιτωλού, έργο του γλύπτη Βασίλη Παπασάικα, και το κτίριο του δημοτικού σχολείου. Κοντά στο Καινούργιο βρίσκεται η Παλαιοχώρα, παλαιός οικισμός με ερειπωμένα σπίτια, ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής.
Ο Άγιος Γεώργιος
Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, υπέροχη παραλίμνια τοποθεσία, χώρος αναψυχής με καφέ - εστιατόριο ("Το αρχοντικό της λίμνης") και εκθετήριο τοπικών και βιολογικών προϊόντων.
Το Κτήμα Θέστια
ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΘΕΣΤΙΑ (τηλ. 61270), με αμπελώνες και εξαίρετες κτιριακές εγκαταστάσεις, στο Καινούργιο. Στο κτήμα "Θεστία" παράγονται κρασιά και βιολογικά προϊόντα.
Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, στο Παναιτώλιο. Θα δείτε, επίσης, το άγαλμα της Μάνας, έργο του Χρήστου Καπράλου, και το κτίριο του δημοτικού σχολείου.

Αναδημοσίευση από το http://www.diakopes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!