Τρίτη, Μαΐου 16, 2017

Ο Δήμος Θεστιέων και η ιστορία του

>
Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον (πρώην)Δήμο Θεστιέων και την ιστορία του από το https://el.wikipedia.org/.
Ο Δήμος Θεστιέων Αιτωλοακαρνανίας συστάθηκε ...
με το νόμο 2539/97 και έπαψε να υφίσταται το 2010 με την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση με την ονομασία "Καλλικράτης". Αρχικά από το 1994, με το νόμο 1416/86, είχαν συσταθεί σε δήμο οι κοινότητες Καινούριου και Προσηλίων, οι οποίες παρέμειναν ως δημοτικά διαμερίσματα και στις οποίες προστέθηκαν, και οι κοινότητες Παναιτωλίου και Νέας Αβόρανης.

Όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του τέως Δήμου Θεστιέων, εντάχθηκαν στον διευρυμένο Δήμο Αγρινίου.

Έδρα του Δήμου Θεστιέων ήταν το Καινούργιο.

Βορειοανατολικά του Καινούριου υψώνεται ο κώνος του Βλοχού, η ακρόπολη των Θεστιέων στην αρχαιότητα .

Η πόλη έφερε το όνομα του μυθικού βασιλιά Θέστιου. Ο Βλοχός στα βυζαντινά χρόνια ήταν οχυρό κάστρο. Δόθηκε κι αυτό ως προίκα το 1294 στο Φίλιππο του Τάραντα. Από του Τούρκους καταλήφθηκε το 1450, για να ερημωθεί στη συνέχεια. Σήμερα σώζονται υπολείμματα της οχύρωσης της. Σε πλάτωμα νότια της κορυφής βρίσκεται η Μονή Βλοχού του 18ου αιώνα. Το τέμπλο του ναού είναι αξιομνημόνευτο. Στη Μονή ασκήθηκε ο διδάσκαλος του γένους Γιαννούλης ο Αιτωλός (1595-1682).

Στην έξοδο του Καινουρίου, αριστερά του δρόμου, βρίσκεται τετράκρουνη πηγή του 4ου π.Χ. αιώνα. Στο Δήμο Θεστιέων, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, γίνονται οι εκδηλώσεις "Θέστια".

Οι αριθμοί ενδεχομένως να έχουν αλλάξει.
Αναλυτικά τα δημοτικά διαμερίσματα και οι οικισμοί του δήμου (σε παρένθεση ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2001)

Δ.δ. Καινουργίου [3.091]
το Καινούργιο [2.991]
ο Άνω Βλοχός [87]
ο Κακαβάς [13]
τα Καρραίικα [0]
Δ.δ. Νέας Αβόρανης -- η Νέα Αβόρανη [904]
Δ.δ. Παναιτωλίου -- το Παναιτώλιο [3.022]
Δ.δ. Προσηλίων [70]
τα Προσήλια [35]
οι Λάσπες [35]

3 σχόλια:

  1. Ο Δήμος Θεστιέων έχει την δική του ιστορία και κακώς πολύ κακώς καταργήθηκε.Ένας "δικός τους" τότε, ο Ραγκούσης,διέλυσε τους Δήμους και στην συνέχεια εξαφανίστηκε από την πολιτική σκηνή.Διατεταγμένη υπηρεσία και να τώρα η κατάντια μας,αναπολούμε εκείνες τις ημέρες που σίγουρα έγιναν λάθη αλλά τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα από τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν θυμάμαι καλά την πρώτη τετραετία ο Τραπεζιώτης την κέρδισε από αλλαγή εκλογικού νόμου που στην συνέχεια ξαναάλλαξε και αν ίσχυε και πριν θα επανεκλέγονταν ο Κατσαρής,συγχωρήστε αν κάνω λάθος.Όμως ότι έργο έγινε και στην συνέχεια εγκαταλείφθηκε στην τύχη του έγινε ως Δήμος Θεστιέων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ16 Μαΐου, 2017 19:01

    Ο Καλλικράτης ήταν ένα έγκλημα και εγκληματίας αυτός που υλοποίησε αυτό το πρόγραμμα.
    ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
    ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!