Παρασκευή, Μαΐου 12, 2017

Λίμνη Τριχωνίδα: Ένα…πέλαγος στην Αιτωλοακαρνανία

>
Είναι η μεγαλύτερη λίμνης της Ελλάδας, με πλούσια χλωρίδα, πανίδα και μικρά χωριά με φιλόξενους...
κατοίκους, κι ας είναι μακριά από την βουή του μαζικού τουρισμού.

Πέρα από τη λίμνη, τα χωριά γύρω από αυτή έχουν πλούσια ιστορία και αξίζει να τα δείτε και να μάθετε για αυτήν.



Έχει ενδιαφέρον: Πριν σας παραθέσουμε τα όσα μας έγραψε η Κωνσταντίνα Γραμμένου για τη λίμνη, που μοιράστηκε και τις υπέροχες φωτογραφίες της μαζί μας, ας ρίξουμε μια ματιά στα γύρω χωριά.


Στο Θέρμο θα εντυπωσιαστείτε από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την μεγάλη πλατεία με τα πλατάνια και φυσικά τον αρχαιολογικό χώρο.


Το Μέγα Δένδρο είναι η πατρίδα του Κοσμά του Αιτωλού και το Πανιατώλιο έχει γίνει διάσημο λόγω του Κέντρου Περιβάλλοντος Τριχωνίδας, όπου παραδίδονται μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε μαθητές.
Η Κωνσταντίνα Γραμμένου μας γράφει για την Τριχωνίδα:
«Η Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη λίμνη της Αιτωλοακαρνανίας και της Ελλάδας απέχει 6 km Ν.Α. της πόλης του Αγρινίου. Έχει μεγάλη αισθητική, οικολογική και αλιευτική αξία. Φιλοξενεί μεγάλο αριθμό σπανίων φυτικών και ζωικών ειδών.
H λίμνη Τριχωνίδα τροφοδοτείται κυρίως από υπόγειες πηγές και 15 χείμαρρους, που κατεβαίνουν από το Παναιτωλικό όρος και τον Αράκυνθο. Είναι η μόνη λίμνη με αθερίνα, μεγάλες ποσότητες της οποίας καταναλώνονται σήμερα στην Ελλάδα και την Ευρώπη.


Γύρω της είναι χτισμένα καμιά εικοσαριά χωριουδάκια, άλλα περιποιημένα και γεμάτα ζωή και άλλα εγκαταλειμμένα. Τα χωριά της λίμνης Τριχωνίδας, μπορεί να μη φημίζονται για την τουριστική τους υποδομή και το κοσμοπολίτικο περιβάλλον τους, διαθέτουν όμως πρωτόγονη ομορφιά και πολλά άγνωστα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους με μεγάλο ενδιαφέρον.
Τόσο η λίμνη όσο και οι γύρω περιοχές προσφέρονται για υπαίθριες δραστηριότητες. Τα νερά της Τριχωνίδας, σε ορισμένα σημεία όπως αυτό της Μυρτιάς, είναι πεντακάθαρα και προσφέρονται για κολύμπι. Επίσης η λίμνη ενδείκνυται για θαλάσσιο ποδήλατο, απολαυστικές βόλτες με σκάφος καθώς και πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς.


 Τα τελευταία χρόνια η βόλτα στη Λίμνη μας έχει γίνει αγαπημένη εξόρμησή για όλους τους κατοίκους του Αγρινίου και της γύρω περιοχής καθώς έχει αναπτυχθεί αισθητικά με γραφικά και μοντέρνα μαγαζιά για καφέ και φαγητό που σου επιτρέπουν να απολαύσεις αυτόν τον υδάτινο πλούτο αξιοπρεπώς κάθε εποχή του χρόνου. Η Λίμνη Τριχωνίδα είναι στολίδι για την περιοχή μας!»



Φωτογραφίες: Κωνσταντίνα Γραμμένου-http://www.mariailiaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!