Κυριακή, Απριλίου 02, 2017

LRF στη λίμνη Τριχωνίδα για την “Τσουρούκλα”!

>
LRF: Light Rock Fishing *

Η λίμνη Τριχωνίδα καλύπτοντας επιφάνεια 95,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων και με μέγιστο βάθος τα 58 μέτρα αποτελεί...
τη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας μας. Έχει τεράστια βιολογική σημασία καθώς φιλοξενεί περισσότερα από διακόσια είδη πουλιών, εικοσιπέντε είδη ψαριών και την όλο και σπανιότερη στην Ελλάδα, βίδρα.


Παρά το γεγονός ότι είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, ελάχιστα είναι γραμμένα για το ψάρεμα σε αυτή. Πιο συγκεκριμένα, η ιχθυοπανίδα της Τριχωνίδας απαρτίζεται από εικοσιπέντε είδη ψαριών μερικά από τα οποία είναι : ο κυπρίνος, ο γουλιανός, ο κέφαλος της λίμνης ενώ σε μεγαλύτερη αφθονία συναντάμε την «τσουρούκλα»!

Η «τσουρούκλα»


Δυστυχώς, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα δημοσιευμένο στο διαδίκτυο για το εν λόγω ψάρι (ούτε καν στοιχειώδεις πληροφορίες) και έτσι μετά από πολύ ψάξιμο σε ξένα site, με βεβαιότητα γράφω πως έχει την επιστημονική ονομασία “scardinius acarnicus”. Ανήκει στην οικογένεια των κυπρινοειδών (cyprinidae) και θα μπορούσε εύκολα να συγκριθεί σε εμφάνιση με το ευρωπαϊκό… chub! Το μέγεθος των ενήλικων σπάνια ξεπερνά τα 900 γραμμάρια ενώ υπάρχουν και αναφορές για ψάρια άνω του 1,5 κιλού.


Λόγω της έλλειψης «πηγών» ήταν αρκετά δύσκολο να κατανοήσω την… νοοτροπία αυτών των αξιοθαύμαστων ψαριών. Πιο συγκεκριμένα είναι παμφάγα αφού τρέφονται από βενθικούς μικροοργανισμούς και άλγη μέχρι έντομα και μικρά ψάρια. Προσωπικά, η πρώτη μου σύλληψη τσουρούκλας ήρθε μόλις στην πρώτη εξόρμηση που πραγματοποίησα στη λίμνη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Έχοντας μόλις μετακομίσει στο Αγρίνιο και μη έχοντας απολύτως καμία γνώση για το ψάρεμα στην εν λόγω λίμνη, κατάφερα να πιάσω τέσσερα ψάρια εκ των οποίων το ένα ξεπερνούσε τα 550gr!

Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν ακούγεται πενιχρό όμως αφενός δε συγκρίνεται με ένα γοφάρι ή λαυράκι. Όμως αποτέλεσε «βάση» για εμένα που αναζητούσα απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα καθώς προ λίγου πίστευα πως τα μικρά σιλικονούχα που έριχνα και ανακτούσα επί ώρες «βρέχονταν» σε… πισίνα!

Εξοπλισμός & ψάρεμα


O κέφαλος της λίμνης είναι άλλο ένα από τα είδη που θα συναντήσετε σε αφθονία!

Ο εξοπλισμός για το ψάρεμα της είναι απλός και αποτελείται από ένα καλάμι light rock fishing με c.w. 3gr-7gr ή 5gr-13gr, ένα μηχανισμό «μπρελόκ» εφοδιασμένο με μία πετονιά 0,18mm-0,20mm και με αξιόπιστα φρένα που θα χειρίζονται, χωρίς επιβάρυνση του μικρού μηχανισμού μας, τα «ηδονικά κεφάλια» του ψαριού.

Το twitching ανάμεσα στις καλαμιές και στα εμπόδια του βυθού αποτελεί την «αχίλλειος πτέρνα» της…


Την κασετίνα μας απαρτίζουν μικρά minnows σε γκρι αποχρώσεις (απομίμηση αθερίνας λίμνης) αλλά και συνάμα ανοιχτοί χρωματισμοί, εύκολα διακριτοί από τους κυνηγούς στα θολά νερά. Επίσης καλό είναι να έχουμε μικρά σιλικονούχα με jig heads.
Όπως και τα περισσότερα είδη στην οικογένεια των κυπρίνων, έτσι και η τσουρούκλα αρέσκεται κυριολεκτικά να βόσκει στον πυθμένα. Ως εκ τούτου, το twitching ανάμεσα στις καλαμιές και στα εμπόδια του βυθού αποτελεί «αχίλλειος πτέρνα» αυτού του είδους αφού έτσι μπορούμε να το συλλάβουμε εξαιρετικά εύκολα!


Μικρά μυστικά…

Για το τέλος άφησα μερικά tips που απέδωσαν στα ψαρέματα μου :

Το ένα είναι γνωστό σε όλους δηλαδή τις μέρες με συννεφιά να χρησιμοποιούμε ανοιχτούς και φωτεινούς χρωματισμούς τεχνητών.
 η απόχη είναι …must αφού, παρά το σχετικά μαλακό δέρμα και στόμα της, η τσουρούκλα συνήθως καρφώνεται επιπόλαια
Η απόχη είναι… must αφού, παρά το σχετικά μαλακό δέρμα και στόμα της, η τσουρούκλα συνήθως καρφώνεται επιπόλαια

Το άλλο είναι να ρισκάρετε με βολές κοντά σε φυσικά εμπόδια…αξίζει!
Το σούρουπο και το ξημέρωμα μπαίνει μέσα στους παραποτάμους για να τραφεί
Το σούρουπο και το ξημέρωμα μπαίνει μέσα στους παραποτάμους για να τραφεί

Επίσης το σούρουπο και το ξημέρωμα είναι μακράν τα καλύτερα αλιευτικά ωράρια κατά τα οποία τα ψάρια πλησιάζουν τις ακτές, εισχωρώντας πολλές φορές σε παραπόταμους, προς αναζήτηση τροφής.
Το ενδεχόμενο επίθεσης ενός γουλιανού είναι εφικτό
Το ενδεχόμενο επίθεσης ενός γουλιανού είναι εφικτό


Τέλος, η απόχη είναι… must αφού, παρά το σχετικά μαλακό δέρμα και στόμα της, η τσουρούκλα συνήθως καρφώνεται επιπόλαια, κυρίως στον ουρανίσκο με αποτέλεσμα την διαφυγή της ακόμα και προς το τέλος της «μάχης».

Το ενδεχόμενο επίθεσης ενός γουλιανού είναι εφικτό

Ψαρεύοντας τις μαχητικές τσουρούκλες έπιασα και αλλά είδη όπως κεφάλους και έναν γουλιανό τα οποία απελευθερώθηκαν αμέσως μετά τη φωτογράφηση. Πάντα προσέχουμε για να έχουμε…

Απόστολος Μπουργάνης

Ο Αποστόλης είναι ακόμη ένας μαθητής τρίτης γυμνασίου που μας εξέπληξε ευχάριστα με την γραφή του και την ωριμότητα του. Μεγάλωσε στην Λήμνο και ξεκίνησε να ψαρεύει με όλες τις τεχνικές του spinning, eging και LRF ενώ αυτή την στιγμή διαμένει στο Αγρίνιο. Το μεράκι του για ψάρεμα και οι απόψεις του θα φιλοξενούνται πάντα ευχάριστα στην σελίδα μας. Σε ευχαριστούμε πολύ Αποστόλη και να 'σαι πάντα καλά!

Πηγή:http://lurebites.com/-14/04/2015


*Τι είναι η τεχνική LRF ?

Η τεχνική αυτή ανήκει στην κατηγορία του spinning αλλά με πολύ ψιλά εργαλεία (νήμα -παράμαλλο-τεχνητά).Με αυτές τις πολύ ψιλές διαμέτρους και κατ επέκταση και τεχνητά,
μπορούμε με ευκολία να ξεγελάσουμε πονηρά και καχύποπτα ψάρια σε πιεσμένους ψαρευτικά τόπους,αλλά επίσης μπορούμε να να ψαρέψουμε με spinning ψάρια όπως τον σαργό την μουρμούρα κ.α.πράγμα που μέχρι τώρα δεν το διανοούμασταν καν ότι μπορούμε να τα πιάσουμε με αυτές τις τεχνικές.
http://alieus.forumotion.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!