Κυριακή, Μαΐου 29, 2016

Ο μύθος και η ιστορία στα χαλάσματα της"Παλιοχώρας" στο Καινούργιο

>


Επιμένουν να αντιστέκονται στο χρόνο. Εγκαταλείφθηκαν   και σήμερα τα ερείπιά τους έρχονται μάρτυρες τους παρελθόντος. Οι κάτοικοί ...
εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και μεταφέρθηκαν σε νέο τόπο και έχτισαν το σημερινό Καινούργιο.
Στα χαλάσματα της Παλιοχώρας στο Καινούργιο ανταμώνει ο μύθος και η ιστορία. Ιστορίες και μύθοι από τα μισογκρεμισμένα σπίτια, τις ανοιχτές πόρτες και παράθυρα που άφησαν διάπλατα το χρόνο και το φως να κάνουν τα δικά τους παιχνίδια.



Η ζωή στην Παλιοχώρα συνεχίζεται με τον τρόπο που αυτή επέλεξε. Στα πέτρινα αρχοντικά ξυλόφουρνος και τζάκι εδώ και χρόνια δεν καπνίζει, οι αυλές καλύπτονται από σιωπή. Το μόνο που ακούγεται είναι τα βήματα κάποιων που πάνε να συναντήσουν τις αναμνήσεις τους παρελθόντος. Τα βήματα σταματάνε και χάνονται σε ένα λαμπρό παρελθόν, ένα ανύπαρκτο παρόν και ένα αβέβαιο μέλλον.
Περπατάς ανάμεσά τους και νιώθεις ότι ακούς τις σωρούς από πέτρες, σμιλεμένες από τους μαστόρους που τα έχτισαν,  ότι θέλουν να αφουγκραστείς τα κρυμμένα μυστικά τους.
Στα χαλάσματα αυτά ανταμώνει η ιστορία και ο μύθος.
Αναδημοσίευση από:http://thestieishistory.blogspot.gr/

7 σχόλια:

  1. Η Δημοτική Αρχή της 4ετίας 1995-1998 πρότεινε στο leader της περιόδου εκείνης την αποκατάσταση 10 περίπου οικιών της Παλαιοχώρας, πρόταση η οποία εγκρίθηκε το 1998, πλην όμως η νέα Δημοτική Αρχή που προέκυψε από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1998 δεν υιοθέτηση τη πρόταση της προηγούμενης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΤΣΑΡΉΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ16 Μαΐου, 2017 15:55

      Με όλο τον σεβασμό Κύριε Βαϊνα η αλήθεια είναι άλλη.Σχετικά με την αναπαλαίωση της παλαιοχωρας από το πρόγραμμα leader και ως απαντηση σε όσους δεν γνωρίζουν όλη την ιστορία.Αρκετά χρόνια πριν αναλάβω Δήμαρχος στο Δήμο θεστιεων η άποψη μου ήταν οτι πρώτα έπρεπε ο Δήμος να αγοράσει τα σπίτια και μετά να γίνει η αναπαλαίωση διότι τα ποσά εκεινηε την εποχή ήταν ευτελή.

      Διαγραφή
    2. ΚΑΤΣΑΡΉΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ16 Μαΐου, 2017 15:58

      Αντί αυτών η προηγούμενη δημοτική αρχή να προχωρήσει την σύμβαση με την ΑΝΕΤ με το σκεπτικό να γίνει η αναπαλαίωση και μετά από δέκα χρόνια να επιστρέψουν τα σπίτια στους ιδιοκτήτες,που θα υλοποιουνταν με χρήματα των δημοτών μας.Αυτό δεν το δεχθήκαμε να εξυπηρετησουμε τα συμφέροντα των ιδιοκτητών.

      Διαγραφή
    3. ΚΑΤΣΑΡΉΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ16 Μαΐου, 2017 16:05

      Όταν ανέλαβα τον Δήμο και πήγα στην ΑΝΕΤ να υπογράψω υπήρχαν πάρα πολλά κρυφά πράγματα συμφωνημενα κάτω από το τραπέζι.Τους πίεζα να υπογράψω και εκείνοι μου ελεγαν πως υπήρχε πρόβλημα επειδή υπήρχε άλλη σύμβαση.Μετά από πολλές πιέσεις έλαβα την σύμβαση εγγράφως,την πήγα στο Δημοτικό συμβούλιο και την απέρριψαν ομόφωνα και η παράταξη του Πρώην Δημάρχου την καταψήφισε.

      Διαγραφή
    4. ΚΑΤΣΑΡΉΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ16 Μαΐου, 2017 16:11

      Η σύμβαση αρχικά έγραφε οτι το έργο της αναπαλαίωσης της Παλαιοχωρας ήταν περίπου 40.000.00 δρχ και με επιχορήγηση 80%. Η πονηριά όμως δεν ήταν εδώ.Η μελέτη ήταν 40.000.00 δρχ και εμένα μου ζήτησαν να υπογράψω 100.000.00 δρχ που είχε συμφωνήσει ο Πρώην Δήμαρχος.Πάλι όμως υπήρχε πρόβλημα.Το 80% της επιδότησης ήταν μόνο για τα πρώτα 40.000.00 και τα υπόλοιπα 60.000.00 συν το 20% έπρεπε να τα πληρώσουμε από τον Δημοτικό κουρβανα,δηλαδή οι.δημότες μας.Και όσοι δεν γνωρίζουν τα πράγματα ή δεν ξέρουν όπως λέει και ρο ρητό«δεν ηξερεςε?δεν ρώταγες?»

      Διαγραφή
  2. Μα βέβαια,την τότε Δημοτική Αρχή δεν την ένοιαζε το καλό και η προβολή του Καινουργίου,αλλά το προσωπικό όφελος και η τακτοποίηση των υποσχέσεων, που είχαν δώσει για διορισμούς κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΤΣΑΡΉΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ16 Μαΐου, 2017 16:18

      ΠΡΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ
      ΑΠΑΝΤΩ ΕΓΩ Ο ΕΠΩΝΥΜΟΣ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

      Θέλω να ενημερώσω όσους έχουν κοντή μνήμη Σχετικά με το σχόλιο των προσλήψεων.Ήμασταν η μόνη Δημοτική Αρχή που αντιστάθηκε στην τότε κυβέρνηση και ιδιαίτερα στην Υπουργό Εσωτερικών κ. Βάσω Παπανδρέου για το πακέτο προσλήψεων 8 με 10 ατόμων.Αντισταθηκαμε στις πιέσεις και κάναμε προσληψεις όσους ειχε ανάγκη ο Δήμος μας. Δε διορισαμε ούτε τις γυναίκες μας ούτε τα παιδιά μας ούτε κάποιον συγγενή μας.

      Διαγραφή

Σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά δεν θα δημοσιεύονται!